Danes še sonce, jutri ga bodo zakrili oblaki

Napovedi iz satelitskih slik kažejo manj sonca v soboto, vroče poletje se počasi umirja.

Objavljeno
13. avgust 2015 17.24
tlo vojnik
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Sončne elektrarne so letos poleti, z izjemo nekaj kratkih oblačnih dni, proizvajale viške elektrike. Tako bo do sobote, ko bo štirikilovatna elektrarna proizvedla dovolj elektrike za »le« eno gospodinjstvo.

Največ elektrike bo danes proizvedla sončna elektrarna v Ljubljani, kar 20,9 kilovatne ure (kWh), to je dovolj za 192 odstotkov porabe povprečnega štiričlanskega gospodinjstva oziroma za vse naprave dveh gospodinjstev, le brez enega štedilnika in računalnika. Le malo manj elektrike bodo dobili v sistem v Murski Soboti, sončna elektrarna bo lahko napajala vse naprave dveh gospodinjstev, brez zamrzovalnika.

V Novem mestu bo elektrarna proizvedla 20,5 kWh, to zadošča za 189 odstotkov porabe gospodinjstva, v Mariboru 20,4 kWh (188 odstotkov porabe), v Lescah pa 20,3 kWh (186 odstotkov porabe). Najmanj sonca bo danes v Novi Gorici in Portorožu, obe elektrarni bosta po napovedi EnergizAIR in Slovenskega e-foruma proizvedli po 19,2 kWh, to zadošča za porabo dveh gospodinjstev, a brez hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave.

Bolj na zahod, manj sonca

Jutri, v soboto, bo proizvodnja vseh sedmih sončnih elektrarn precej padla. Največ elektrike bo proizvedla elektrarna v Murski Soboti, 14,7 kWh, to bo dovolj za 135 odstotkov porabe povprečnega gospodinjstva. Drugi bo Maribor s 13,2 kWh (121 odstotkov porabe), tretja Ljubljana s proizvodnjo 12,9 kWh elektrike oziroma 119 odstotkov porabe povprečnega gospodinjstva, ki znaša 10,85 kWh na dan. V Novem mestu bo sončna elektrarna ravno tako proizvedla 12,9 kWh.

V zahodnem delu Slovenije bo slabše, v Novi Gorici bo moralo gospodinjstvo imeti še dodaten vir napajanja z elektriko, sicer ne bo dovolj elektrike za pomivalni stroj, pečico in pralni stroj. Sončna elektrarna bo namreč zmogla proizvesti le 9,6 kWh, kar zadošča za 88 odstotkov porabe. Malo bolje bo v Lescah, kjer bo elektrarna proizvedla 11,9 kWh, dovolj za 109 odstotkov porabe oziroma vse naprave povprečnega gospodinjstva in še pečico, računalnik in pomivalni stroj. V Portorožu bo sončna elektrarna proizvedla ravno dovolj elektrike za povprečno gospodinjstvo, 11,1 kWh elektrike.

Toplote je poleti dovolj

Danes in jutri bodo solarni termalni sistemi s površino šestih kvadratnih metrov zagotavljali dovolj tople vode za prhanje in podobno, povsod po Sloveniji in vse dni. Segrevanje vode za ogrevalne sisteme še ni potrebno, za to pa bodo vsa gospodinjstva potrebovala še dodaten vir toplote.

Oblaki nad kitajsko sončno industrijo

Kitajska je daleč največja proizvajalka sončnih panelov, vendar lahko ta industrija postane žrtev lastnega uspeha, opozarja singapurski Eco business. Nedavni pretres na kitajskih borzah je poslal rušilne valove skozi podjetniški sektor države, tudi industrijo sončnih elektrarn, ki je v preteklih letih tako zrasla, da je prevzela prevladujoč položaj na svetovnem trgu. Sedem od desetih največjih proizvajalcev sončnih panelov je na Kitajskem, zdaj pa so v položaju, ko imajo preveč proizvodnih zmogljivosti, zelo majhne dobičke in ogromne dolgove.

Majhni dobički, nič razvoja

Leta 2013 največji proizvajalec sončnih panelov, kitajska družba Suntech, je tako že bankrotiral, mednarodni vlagatelji pa še zdaj poskušajo dobiti nazaj posojene milijone. Letos so delnice največjega svetovnega proizvajalca opreme za izkoriščanje sončne energije Hanergy Thin Film Power Group zaradi skrbi vlagateljev o prevelikih zmogljivostih in majhnih dobičkih izgubile polovico vrednosti. Yingli Green Energy Holding, še en svetovno pomemben proizvajalec, pa je ustavil proizvodnjo v nekaj od svojih tovarn, kar je sprožilo govorice, da je povpraševanje padlo tudi na mednarodnih trgih.

Najhujša posledica takšnega finančnega položaja največjih proizvajalcev sončnih elektrarn je to, da nimajo denarja za naložbe v nove tehnologije. Njihovo poslovanje so najprej ogrozile ameriške uvozne tarife, ameriški proizvajalci sončnih panelov so se namreč pritožili, da jih bodo državno subvencionirane kitajske sončne elektrarne uničile, sledilo pa je še evropsko gospodarsko ohlajanje. Kitajci so znižali cene, če so leta 2008 prodajali po 4,50 dolarja na vat moči, zdaj pa sončne panele z nazivno močjo enega vata prodajajo po 60 centov. To pomeni, da zdaj Kitajska financira svetovno sončno industrijo, tudi kitajske proizvajalce, saj bodo letos v državi postavili sončne elektrarne z močjo 14 gigavatov. V prvih treh mesecih letos je Kitajska v svoj energetski sistem vključila več sončnih elektrarn, kot jih ima celotna Francija.