Danes sončno, za jutri se ne ve

Od napajanja vseh naprav gospodinjstva do ničle, a to je verjetno napaka.

Objavljeno
04. februar 2016 18.33
tlo vojnik
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Prvič je napoved EnergizAIRa tako temačna, v soboto naj ne bi sončne elektrarne proizvedle nič elektrike, vendar je prišlo do napake. Danes bo še povsod proizvodnja zadoščala za napajanje velike večine aparatov gospodinjstev, v Portorožu celo vseh.

Prva po proizvodnji elektrike danes bo štirikilovatna sončna elektrarna v Portorožu, saj bo po napovedi EnergizAIR zadoščala za delovanje vseh naprav štiričlanskega gospodinjstva, ki po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kilovatne ure (kWh) elektrike. Blizu bo tudi elektrarna v Novem mestu, ki bo s proizvodnjo 10,6 kWh pokrila porabo vseh naprav gospodinjstva, razen računalnika (97 odstotkov porabe). Elektrarni v Murski Soboti in v Ljubljani bosta proizvedli po 9,4 kWh, kar je dovolj za vse naprave gospodinjstva, razen pralnega stroja, računalnika in štedilnika (87 odstotkov porabe). Sledil bo Maribor s proizvodnjo 9,2 kWh, kar bo dovolj za vse naprave, razen televizorja, malih gospodinjskih aparatov in pralnega stroja (84 odstotkov porabe). Sončna elektrarna v Lescah bo proizvedla 8,7 kWh (79 odstotkov porabe), najmanj elektrike pa bo v žice poslala elektrarna v Novi Gorici, 8 kWh bo zadoščalo za 74 odstotkov potreb.

Za soboto lestvice ni mogoče pripraviti, saj bo po napovedi EnergizAIR proizvodnja vseh sedmih sončnih elektrarn po Sloveniji enaka ničli. Po pojasnilu vendarle ne bo tako hudo, prišlo je do težav v prenosu podatkov s satelitov.

Toplota v petek, v soboto manj

V petek bodo bolje delovali tudi šest kvadratnih metrov veliki sončni kolektorji. Povsod bodo lahko segreli 80-litrski bojler vode, v večini krajev se bodo povsem približali tudi zmogljivosti za segretje 140-litrskega bojlerja. Vsi sončni kolektorji bodo segreli celo več kot polovico vode v 200-litrskem zalogovniku.

To prinese znatne dnevne prihranke bodisi kurilnega olja, bodisi plina, bodisi elektrike ali lesa. Segretje 80-litrskega bojlerja prihrani 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov. Segretje 140 litrov vode prihrani 1,2 litra kurilnega olja, kubičen meter plina, 8,4 kWh elektrike ali dva kilograma peletov.

V soboto bo ostalo še dovolj toplote za segrevanje 80-litrskega bojlerja vode, le malo je bo zmanjkalo v Ljubljani, nekoliko več težav pa bodo imeli v Novi Gorici, saj bodo lahko segreli le 60 odstotkov vode. Nikjer pa ne bo dovolj toplote za 140- ali 200-litrski bojler.