Deževni premor je tudi za elektrarne mimo

Danes in jutri bodo sončne elektrarne spet proizvajale presežek elektrike.

Objavljeno
14. april 2016 19.47
tlo vojnik
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Deževna noč in dan sta vsekakor dobrodošla za naravo, za sončne elektrarne pa ne. Vendar se bo to že danes spremenilo, elektrarne bodo po vsej Sloveniji proizvajale dovolj elektrike za gospodinjstva, nekatere skoraj za dve gospodinjstvi.

Danes bosta po napovedi EnergizAIR največ elektrike proizvedli štirikilovatni sončni elektrarni v Novem mestu in Murski Soboti, obe po 20,2 kilovatne ure (kWh), kar bo dovolj za vse naprave dveh povprečnih gospodinjstev, elektrike bo zmanjkalo le za drugi pralni in pomivalni stroj ter štedilnik. Povprečno slovensko štiričlansko gospodinjstvo po podatkih Slovenskega e-foruma na dan porabi 10,85 kWh elektrike, zato bosta najproduktivnejši elektrarni pokrili 186 odstotkov porabe gospodinjstev.

Tretja bo elektrarna v Mariboru, s proizvodnjo 19,9 kWh bo pokrila 183 odstotkov porabe gospodinjstva. Četrta bo sončna elektrarna v Ljubljani, ki bo proizvedla 19,3 kWh, kar je dovolj za 177 odstotkov porabe. Peta bo elektrarna v Portorožu s 18,8 kWh. Zadnje mesto po proizvodnji si bosta razdelili sončni elektrarni v Lescah in Novi Gorici. Proizvedli bosta po 18,2 kWh elektrike, kar bo zadoščalo za napajanje vseh naprav dveh gospodinjstev, zmanjkalo bo le za druge velike gospodinjske aparate. Proizvodnja bo sicer pokrila 167 odstotkov potreb.

 

 

V soboto bo sončna elektrarna v Murski Soboti presegla potrebe dveh gospodinjstev, po napovedi bo proizvedla 22,4 kWh. To pomeni 206 odstotkov porabe oziroma vse naprave dveh gospodinjstev in še dodatna pomivalni stroj in računalnik. Druga bo sončna elektrarna v Mariboru, s 21 kWh bo pokrila 193 odstotkov potreb gospodinjstva. Tretja bo sončna elektrarna v Novem mestu, s 20,1 kWh bo pokrila 185 odstotkov potreb gospodinjstva.

Četrta bo elektrarna v Ljubljani. Proizvedla bo 19,5 kWh, kar bo dovolj za 179 odstotkov potreb. Peta bo sončna elektrarna v Lescah, 18,8 kWh bo ustrezalo 173 odstotkom potreb gospodinjstva. Sledila bo elektrarna v Portorožu, njenih 18,2 kWh elektrike bo pokrilo 167 odstotkov potreb gospodinjstva. Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Novi Gorici, čeprav bo s 16,5 kWh pokrila 152 odstotkov potreb gospodinjstva.

Toplote je povsod dovolj

S prav vsemi šest kvadratnih metrov velikimi sončnimi kolektorji bodo gospodinjstva prvič letos lahko segrela 80-, 140- in 200-litrske bojlerje vode. V soboto bo malenkost do tega zmanjkalo le v Novi Gorici.