Energetski koncept bo vodil do nizkoogljične družbe

Pripombe je mogoče poslati na naslov mzi.eks@gov.si do 15. avgusta, predlog koncepta pa naj bi bil pripravljen do konca leta.

Objavljeno
02. junij 2015 16.41
električni avto
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana − »Dokument se bo dotaknil vsakega državljana, zato ga je treba preveriti pri vseh zainteresiranih,« pravi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Dodal je, da energtski koncept postavlja Slovenijo na pot v nizkoogljično družbo, ki bo morala do 2050 zmanjšati emisije za 80 odstotkov, energetika pa je največji vir emisij. Niso pa pomembne le emisije, energetika je tudi osnova za gospodarstvo in mora zato biti konkurenčna in zanesljiva. »Glavne so številke in dejstva, ne čustva,« opozarja Gašperšič.

Politika ven iz energetike

Energetski koncept bo sicer političen dokument z naborom ciljev, poslovodstva energetskih družb pa bodo znotraj teh usmeritev morala najti ustrezne projekte. Na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) obljubljajo, da se politika v poslovne odločitve ne bo vmešavala, podporo pa bodo dobile nizkoogljične rešitve.

Slovenija na leto uvozi za dve milijardi evrov fosilnih goriv, pretežno za promet. Na MzI predvidevajo, da bo leta 2035 polovica parka osebnih vozil električnih, do 2055 pa bodo električni vsi osebni avtomobili v Sloveniji. Pri tem je pomembno povezovanje družb, ki že zdaj proizvajajo elektromotorje za uveljavljene avtomobilske znamke. Danijel Levičar iz MzI je povedal, da lahko z alternativnimi gorivi Slovenija prihrani 1,2 milijarde evrov. Pri tem pa bi v prometu do leta 2035 emisije zmanjšali za 35 odstotkov, do leta 2055 pa za 70 odstotkov.

                       Prihodnost je električna. Foto Borut Tavčar

 

Toplota iz Teša 6 v zrak

V proizvodnji elektrike, toplote in v prometu bi morali emisije do leta 2035 zmanjšati za 40 odstotkov, učinkovitost porabe energije pa povečati za 35 odstotkov. 2055 bo Slovenija elektriko proizvajala le iz nizkoogljičnih virov, ravno tako toploto. Več bo lesne biomase in daljinskih sistemov ogrevanja. Od leta 2035 so si na MzI zamislili proizvodnjo toplote za ogrevanje brez premoga, niti v soproizvodnji z visokim izkoristkom. To pomeni, da toplote iz Teša 6 ne bodo mogli prodajati v daljinskem sistemu ogrevanja.

                                             Neuporabna toplota, draga elektrika. Foto Ljubo Vukelič

 

Do leta 2035 želijo na MzI 30 odstotkov obnovljivih virov v končni rabi energije, do 2055 pa bi morali v celoti izkoristiti potencial obnovljivih virov v Sloveniji. Že do leta 2035 bi morali izkoristiti vse energijske možnosti rek.

               Popoln izkoristek rek pomeni tudi pritisk na Muro. Foto Jože Pojbič

 

Fosilna goriva iz uporabe

Za jedrsko energijo je predvidena dolgoročna raba, na kar so se že z ogorčenjem odzvale okoljevarstvene organizacije. Do leta 2055 bo v uporabi, zlasti kot rezerva za ogrevanje na obnovljive vire, ostal tudi zemeljski plin, v tovornem prometu še dlje. Rabo naftnih derivatov si na MzI želijo zmanjšati za polovico že do leta 2035, pri tem da bo od takrat iz uporabe moralo kurilno olje. Uporaba premoga pa bo povsem prepovedana po letu 2055.