Gajke dobile okoljevarstveno dovoljenje

Odpadke lahko zdaj odlagajo na svoje odlagalno polje, potem se bodo lotili nagradnje in gradnje novega.

Objavljeno
24. april 2015 19.59
fmi*CERO
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj - Po polnih šestih letih prizadevanj, da bi center za ravnanje z odpadki Gajke pri Ptuju dobil potrebna dovoljenja za posodobitev in razširitev, vključno s širjenjem odlagalnega prostora za ostanek odpadkov, je danes Arso izdala še okoljevarstveno dovoljenje.

Pred dobrim letom so Gajke dobile okoljevarstveno soglasje - za oba dokumenta pa se je ptujska mestna občina morala z državo bosti preko ministrstva za okolje in prostor in tožiti preko upravnega do vrhovnega sodišča. Zdaj soglasje in dovoljenje ima, a je zaradi dolgih administrativnih postopkov izpadla iz natečaja za evropska sredstva (20 milijonov evrov), s katerimi je nameravala center razširiti že pred štirimi ali petimi leti.

Zdaj dobljeno dovoljenje je pomembno še zato, ker rešuje zagato, pred katero bi se Spodnje Podravje znašlo ob koncu letošnjega leta, ko občine na ptujskem in ormoškem območju ne bi imele več kam odlagati ostankov odpadkov.

Ptujske so že skoraj dve leti vozili v Ormož, a tam bodo odlagališče konec leta morali dokončno zapreti. V Gajkah tako zdaj lahko začnejo odlagati odpadke na svoje odlagalno polje, na katerem je še nekaj prostora. Potem pa se bodo lotili nadgradnje tega polja in ko bo polno, bodo uredili še drugo odlagalno polje, za katerega tudi veljajo vsa
sedanja dovoljenja.