Gen-I ponuja sončne elektrarne na ključ

Elektrarna naj bi stala med 10.000 in 15.000 evrov, vložek pa se vrne v največ 15 letih.

Objavljeno
23. november 2016 18.06
Direktor Gen- ia dr. Robert Golog o sodelovanju z slovenskii podjetji pri predstavitvi projekta sončna elektrarna ( GEN-sonce] V Ljubljani 23.11.2016[Robert Golob.Geni.sončna elektrarna.energija]
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Po skorajšnjem prevzemu ljubljanske Elektro energije največji trgovec z elektriko Gen-I ponuja novo storitev Gen-I Sonce, ki bo uporabnikom omogočala postavitev male sončne elektrarne z zgolj enim pogovorom in odplačevanje s prihranki.

Storitev Gen-I in sodelujočih štirih družb (Bisol, Letrika Sol, Sol Navitas in Termotehnika) vključuje postavitev sončne elektrarne in vsega sistema od začetnega svetovanja do gradnje elektrarne na ključ in vzdrževanja. Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je poudaril, da ima Slovenija izpolnjene vse osnove za uspešno uporabo sončne energije. V prvi vrsti je dovolj osončena, pri čemer je spomnil na slogan »Na sončni strani Alp«, kar velja tudi za pregovorno megleno Ljubljano. Pojasnil je, da je razlika v osončenosti med Portorožem in Ljubljano le desetodstotna.

Konec fosilne dobe

»Kamena doba se ni končala, ker bi zmanjkalo kamenja, končala se je zaradi novih tehnologij. Ravno tako se fosilna doba ne bo končala šele takrat, ko bo zmanjkalo nafte, premoga in plina. Moramo pa svoje inovativne tehnologije uporabiti na bolj učinkovit način. Sonce je neskončen vir, čist in dostopen vsakomur. Energija, ki jo pošilja, 10.000-krat presega vse potrebe ljudi, a jo pravzaprav najmanj izkoriščamo,« je dejal Golob.

V zadnjem času se je zgodil izjemen razvoj tehnologij, ki imajo za edini cilj nadomestitev fosilnih goriv z elektriko. Golob je omenil tri ključne za prehod v čisto energijsko prihodnost, tehnologije shranjevanja energije oziroma baterij, električne avtomobile in toplotne črpalke. Dodal je izjemen razvoj digitalizacije, ki daje možnost vsaki babici, da uporablja sicer tehnično zelo zapleten sistem. Tak je tudi sistem Gen-I Sonce.

Razvoj doma

»Slovenija ima izjemno srečo, tehnologije, ki jih tu razvijamo, dajejo vse osnove, da pridemo v vrh Evrope in sveta,« je omenil Golob in dodal, da je dostopnost sončnih elektrarn za vse omogočila uredba o neto meritvah. Termotehnika, proizvajalec toplotnih črpalk, je pionir na področju povezljivosti sistemov, v Letriki Sol ocenjujejo, da je projekt idealen za razvoj Mahle Letrike, Cosilaba in Letrike Sol, Bisol prodaja sončne elektrarne v 60 držav, Sol Navitas pa postavi sončno elektrarno v enem dnevu, pri čemer, kot pravi Golob, ne »potacajo rož pred hišo«.

Predstavniki vseh sodelujočih družb pravijo, da ne gre le za posel. Foto: Mavric Pivk/Delo

Vsi poudarjajo, da je projekt več kot samo posel, saj vključene družbe več kot 90 odstotkov prihodkov ustvarijo v tujini. Vizija je postaviti Slovenijo na tehnološki vrh, to pa bo pozneje lahko tudi osnova za prodajo znanja in izkušenj. Kot je povedal Golob, s takšnim sodelovanjem Gen-I Sonce ostaja v celoti slovenski produkt, ki združuje slovensko znanje in inovacije. Prepričan je, da bo odziv gospodinjstev dober, verjetno bo celo presegel pričakocvanja, saj se Slovenci po njegovih besedah že dobro zavedamo pomena obnovljivih virov energije.

Na vprašanje Dela, ali bodo omogočili gradnjo sončnih elektrarn tudi za večstanovanjske stavbe, pa je Golob odgovoril, da bo nova storitev na voljo vsem, ki jim tega ne omejuje zakonodaja. To pomeni, da bodo sončne elektrarne lahko postavljali na individualne hiše in na nekatere večstanovanjske, vendar na te z omejitvami. Golob je sicer prepričan, da bo Slovenija v letu ali dveh odpravila tudi omejitve za bloke. »Čez pet let bo lahko vsak državljan Slovenije v tem projektu,« pravi Golob.

Če ni sonca, ni elektrarne

Na vprašanja Dela, kolikšna je začetna naložba v sončno elektrarno, koliko denarja so namenili za projekt in v kolišnem času se naložba za uporabnika povrne, je Golob odgovoril, da naložba v takšno elektrarno znaša med 10.000 in 15.000 evri, v kolikšnem času se bo povrnila, pa je odvisno od številnih dejavnikov, zato je to različno od elektrarne do elektrarne. »Odvisno je med drugim od lege hiše, osončenosti kraja, strukture podstrešja in še veliko drugih dejavnikov,« je pojasnil Golob. Dodal je, da je tako lahko vračilna doba pri večjih elektrarnah in dobri osončenosti tudi krajša od 10 let, za druge pa je lahko tudi daljša od 10 let, vendar ne daljša kot 15 let. V tem primeru namreč gospodinjstvu povedo, da se naložba ne izplača. Za vse to bo po Golobovih zagotovilih dovolj »en sestanek na enem mestu«.

Zanimanje bo preseglo pričakovanja, je prepričan Golob. Foto: Mavric Pivk/Delo

Golob je še povedal, da bodo na začetku za projekt namenili »par deset milijonov evrov«, čeprav denar ni težava. Na svetu je več skladov, ki podpirajo take projekte, interes finančnih ustanov pa je tudi velik.

Plačilo iz prihrankov

V družbi so razvili sistem pogodbenega financiranja, ki bo kritje stroškov naložbe omogočal neposredno iz prihrankov. Golob je pojasnil, da bo po zagonu male sončne elektrarne račun za elektriko za 75 odstotkov nižji, prihranjeni znesek pa bo namenjen odplačilu stroškov investicije.

Mesečni račun za elektriko bo do konca odplačila podoben sedanjemu. Celostna ponudba vključuje tudi pridobitev subvencije, če ta posamezniku pripada, vse to uredijo v podjetju. Poleg tega Gen-I ponuja vzdrževanje sončne elektrarne tudi po odplačilu naložbe, to pa traja skupaj do 30 let.