Gen-I v pomoč novim lastnikom sončnih elektrarn

Letni obračun omrežnine oziroma neto merjenje se je končalo, zato Gen-I ponuja dobropise pri 15-minutnih intervalih.
Fotografija: Namesto letne izravnave dobropisi in zmanjšanje računov za elektriko. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Namesto letne izravnave dobropisi in zmanjšanje računov za elektriko. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Gen-I so že pred odpravo neto merjenja prihodnje lastnike sončnih elektrarn poskušali malo pomiriti, da bodo po novem letu predstavili nov poslovni model izravnave viškov in mankov, po katerem bo naložba v sončno elektrarno še naprej privlačna. Ta lastnikom sončnih elektrarn, ki jih bodo gradili po novi shemi, omogoča ustvarjanje dobropisov za obdobja višje proizvodnje elektrike, ko bodo nastajali viški.

Te viške bodo lastniki lahko unovčili za obdobja, ko bo zaradi pomanjkanja sonca odjem elektrike višji od proizvodnje sončne elektrarne. Tako bo letni strošek za elektriko nekoliko ugodnejši.

Družba Gen-I že od leta 2021 svojim odjemalcem dobavlja zgolj brezogljično elektriko. K temu pomembno prispeva hčerinska družba Gen-I Sonce, ki je v Sloveniji zgradila že več kot 8600 samopreskrbnih sončnih elektrarn.

Tiste, ki se za gradnjo sončne elektrarne še odločajo, po zaključku sheme »neto merjenje«, ki se je iztekla z 31. decembrom lani, skrbi morebitna nižja donosnost energije sonca. Tisti, ki so vlogo za sončno elektrarno dali še lani, pa bodo imeli letno izravnavo še naprej na voljo.

image_alt
Zasuti so z vlogami za sončne elektrarne

Vsem, ki želijo soustvarjati zeleno prihodnost po novi shemi, zdaj to Gen-I omogoča z novim produktom. Ta lastnikom sončnih elektrarn, zgrajenih po uvedbi nove sheme, omogoča odkup viškov električne energije v obliki dobropisa, ki jim lahko zniža višino računa za električno energijo.

Novi model na področju samopreskrbe tako še vedno ostaja ugoden za odjemalce, hkrati pa jim omogoča, da z upravljanjem svojega odjema električne energije postanejo aktivnejši soustvarjalci svoje domače energetske bilance. Z novim modelom bodo tisti s sončno elektrarno in soglasjem za priključitev po novi shemi (po 1. januarju 2024) vsak mesec prejeli račun za električno energijo, ki jo je GEN-I dobavil v urah, ko je bil odjem gospodinjstva višji od proizvodnje sončne elektrarne.

Hkrati bodo prejeli dobropis za viške električne energije, ki so jih oddali v omrežje ob sončnih urah. Nova shema temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši obračun električne energije na mesečni ravni.

Preberite še:

Komentarji: