Na cestah se razmere umirjajo, zvečer bo rahlo sneženje povsod ponehalo

Popoldne bo sneženje oslabelo in do večera povsod ponehalo. Ohladilo se bo. Promet je upočasnjen, previdno na cestah.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Po včerajšnjih skoraj pomladnih temperaturah smo se danes v večini države prebudili v zasneženo jutro. Padavine so se zjutraj razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja se je v večjem delu države spustila do nižin.

Sneženje najprej zajelo Štajersko in se nato hitro razširilo proti osrednji Sloveniji, Notranjski in delu Primorske. »Sneženje po državi že slabi in bo proti večeru povsod ponehalo. V notranjosti Slovenije je zapadlo od 15 do 30 centimetrov snega,« je povedal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Najmanj snega je zapadlo v Prekmurju, le nekaj centimetrov, na Štajerskem od 10 do 20 centimetrov, v južni Sloveniji tudi 15 do 20 centimetrov. V osrednji Sloveniji, Ljubljani z okolico in na Gorenjskem je zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega.

Veliko snega je na Katarini nad Ljubljano, kar 45 centimetrov in na brniškem letališču 38 centimetrov. V Ljubljani je snežna odeja debela 28 centimetrov, dva centimetra manj pa na Vrhniki. Novega sneženja ne bo.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

»Snežna odeja pa se bo obležala verjetno kakšen teden dni. Glede na pričakovane nizke temperature v naslednjih nočeh bo malo pomrznila, tako snega ne bo prav hitro pobralo. Lahko pa, da se bo v prihodnjih dneh višina snežne odeje zmanjševala, a pred koncem prihodnjega tedna je marsikje ne bo pobralo,« je dejal Gregorčič.

Ponoči se bo od severozahoda postopno razjasnilo, burja na Primorskem bo slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -5, na Primorskem okoli 0 stopinj stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Razmere na ecstah

Na slovenskih cestah, kjer je danes sneg povzročil precej težav, se razmere počasi umirjajo. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so na cestah plužne in posipne skupine zato promet ponekod poteka počasneje.

Na primorski avtocesti je pred Razdrtim proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas zaradi nesreče. Na dolenjski avtocesti je med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje vzhod proti Ljubljani zaprt vozni in prehitevalni pas, prav tako zaradi nesreče.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cesti Col–Črni Vrh–Godovič in na regionalni cesti Razdrto–Vipava ter na hrvaški strani prehodov Babno Polje, Petrina in Vinica.

Zaradi burje je zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Obvoz za vsa vozila je po vzporedni regionalni cesti.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina ter Selo–Vogrsko zaradi burje velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Voznike opozarjajo, da je na prelazih v primeru snega obvezna uporaba verig.

Na primorski avtocesti med Vrhniko in Brezovico proti Ljubljani bo v soboto, 20. januarja in v nedeljo, 21. januarja, med 7. in 17. uro, promet potekal po enem pasu. Možni so zastoji.

Cesta Ruše–Puščava bo zaradi obnove mostu pri Fali zaprta do 23. januarja. Obvoz je po cesti Ruše-Selnica ob Dravi-Činžat-Fala in obratno.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Zaradi snežnih razmer nastajajo zamude tudi v železniškem prometu, so na družbenem omrežju facebook sporočili pri Slovenskih železnicah. Okrog opoldneva je bila sicer proga med Zidanim mostom in Hrastnikom zaprta zaradi izjemnih vremenskih razmer, a je železniški promet od 13.35 ponovno vzpostavljen na obeh tirih.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zaradi vremenskih razmer danes prihaja do zamud tudi v letalskem prometu. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je danes zapadlo skoraj 40 centimetrov snega, je zimska služba vse od jutra sproti čistila vzletno-pristajalno stezo in ostale površine, ki so potrebne za odvijanje prometa. Sedaj so se vremenske razmere že umirile.

Kot so za STA pojasnili v Fraportu Slovenija, se je zaradi močnega sneženja, ki se mu je pridružil tudi veter, letalo družbe Turkish Airlines, ki je dlje časa krožilo nad brniškim letališčem, na koncu odločilo za pristanek na beneškem letališču. V takšnih primerih se sicer običajno piloti odločijo za pristanek na zagrebškem letališču, vendar so bile danes tudi tam razmere podobne kot v Ljubljani.

Sneženje v Ljubljani FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sneženje v Ljubljani FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Odpovedana je bila povezava z Münchnom, kar je povezano tudi z vremenskimi razmerami v Nemčiji. Preostali potniški promet ob manjših zamudah poteka normalno, sploh sedaj, ko so površine po umiritvi sneženja očiščene.

Močnejše sneženje je ponekod otežilo izvajanje mestnega potniškega prometa. Iz Javnega holdinga Maribor sporočajo, da pri vožnjah mariborskih mestnih avtobusov na več linijah nastajajo zamude, ki so posledica razmer na cesti.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Ljubljani večjih težav ni

V Ljubljani sneženje v prometu ne povzroča pretiranih težav, je za STA povedal vodja posipavanja na KPL Enver Kerič. Kot so sporočili z MOL, so bile ekipe zimske službe na terenu že od 3. ure zjutraj, ko so na območju ljubljanskih hribov že plužili sneg s cest, na mestnem delu pa jih najprej posipali.

Ko se je ob 11. uri tudi na urbanem območju nabralo dovolj snega, so se na teren odpravili z mehanizacijo za odstranjevanje snega. Trenutno je na terenu v okviru zimske službe okoli 170 vozil in 300 delavcev koncesionarja za vzdrževanje cest KPL, ki si prizadevajo zagotoviti čim boljšo dostopnost v mestu in varnost v prometu. Ob 13. uri so na teren odšle še ročne skupine, ki so začele čiščenje in posipanje površin za pešce.

FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Sneg povzroča težave tudi drugod

Hrvaško so danes zajele napovedane snežne padavine. Sneg, ki je prekril tudi prestolnico, že povzroča težave v prometu v notranjosti države, na obali pa vremenoslovci opozarjajo na orkansko burjo. Snežne razmere so tudi v Srbiji, medtem ko v Bosni in Hercegovini obilnejše snežne padavine pričakujejo v popoldanskih urah.

V Zagrebu, kjer prebivalci niso več vajeni snega, ne delujejo nekatere linije mestnega prevoza, v pripravljenosti pa je 240 ekip zimske službe.

Vedno več dela v prestolnici imajo tudi gasilci, ki morajo posredovati predvsem zaradi podrtih dreves. Do poldneva jih je na ceste, parkirišča, avtomobile in stavbe padlo skoraj 30. Pred polomljenimi vejami in podrtimi drevesi je danes opozorila tudi uprava največjega mestnega parka Maksimir in do nadaljnjega odsvetovala obisk.

Hladno vreme in sneg otežujeta tudi vožnjo po cestah v Srbiji, je sporočila srbska avto-moto zveza. Obenem je opozorila na nevarnost zemeljskih plazov na cestah.

Sneženje je medtem doseglo tudi BiH, kjer je sneg že pobelil Krajino na zahodu države. Do sobote bo sneženje po napovedih vremenoslovcev zajelo tudi preostale dele države.

Preberite še:

Komentarji: