Interseroh zavrača očitke o krivdi za kupe embalaže

Za razmere je kriva neurejena zakonodaja, kar potrjuje tudi upravno sodišče, pravijo v Interserohu.

Objavljeno
17. december 2014 18.44
svete:*astro*odpadki1.RGB
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana - »Interseroh deluje v skladu z zakonodajo in izpolnjuje svoje zakonske obveznosti in obveznosti svojih zavezancev. Izjave Zbornice komunalnega gospodarstva ter družb Unirec in Recikel so lažne in zlonamerne. Podatki o količinah odpadne embalaže, ki jo izvajalci javnih komunalnih služb skladiščijo, so nepreverljivi, Unirec pa z izjavo, da prevzema odpadno embalažo namesto Interseroha, zavaja javnost,« pravi Mateja Mikec, direktorica Interseroha.

V Interserohu so prepričani, da v napadu Zbornice komunalnega gospodarstva ne gre za problematiziranje kopičenja odpadne embalaže, temveč za diskreditacijo Interseroha v boja za tržne deleže in zavezance za prihodnje leto. Podatkov komunal ne preverja nihče, ravno tako ni nadzora nad merili, kako mora biti embalaža pripravljena za prevzem. Komunale so že mešale odpadke z odpadno embalažo, da so zmanjševale stroške odlaganja. Lani so tako komunale izračunale, da imajo v skladiščih 3103 tone odpadne embalaže, za prevzem take količine so inšpektorji za okolje napisali tudi odločbe. Po pregledu je Interseroh ugotovil, da je te embalaže le 2063 ton. Ministrstvo za okolje je inšpekcijsko odločbo razveljavilo, Interseroh pa je včeraj proti državi zaradi tega vložil odškodninsko tožbo zaradi 182.491 evrov neupravičenih stroškov.

Interseroh še prevzema

Kot lažne in zavajajoče v Interserohu označujejo tudi trditve, da je Interseroh decembra prenehal prevzemati odpadno embalažo. »Ta mesec smo izdali naročilo za prevzem 1141 ton odpadne embalaže,« pravi Mikčeva. Dodaja, da je Interseroh edina družba, ki je v zadnjih letih prevzela 20.000 ton odpadne embalaže več, kot ji je določal njen tržni delež, to pa pomeni dva milijona evrov dodatnih stroškov. Mikčeva bogatenje na račun državljanov zavrača. Z embalažninami bodo letos prejeli 3,97 milijona evrov, stroški zbiranja odpadne embalaže pa bodo znašali 4,39 milijona evrov.

Mateja Mikec ob tem opozarja, da je Interseroh tudi edina družba za ravnanje z odpadno embalažo, ki že več let neuspešno opozarja na nedorečeno in pomanjkljivo zakonodajo, pri čemer je družbi že trikrat pritrdilo tudi upravno sodišče. »Zakonodaja naj jasno določa, da morajo biti vsi podatki o količinah embalaže, ki je dana na trg in jo zberejo komunalne službe v gospodinjstvih, o količinah komunalne odpadne embalaže, ki jo prevzemajo družbe za ravnanje z odpadno embalažo, jasno preverljivi in potrjeni na pristojnih ustanovah, kot je Agencija za okolje,« pravi Mikčeva.

Red je moteč

»V decembru se sklepajo nove pogodbe z zavezanci, Interseroh pa se ne pusti izsiljevati tistim zbiralcem in predelovalcem odpadkov, ki so se povezali z Unirecom in Reciklom, ter je kritičen tudi do ravnanja Zbornice komunalnega gospodarstva. Ker želimo uveljaviti red, preglednost, odgovornost in transparentnost v sistemu ravnanja z odpadno embalažo, smo moteči in ker smo moteči, nas je treba v tipični slovenski maniri diskreditirati,« še dodaja Mateja Mikec.