Izbira direktorja Eko sklada se je zataknila

»Še štiri leta takega vodenja, pa bomo vsi končali za zapahi,« se bojijo anonimni zaposleni Eko sklada.

Objavljeno
22. september 2015 20.13
Izdelava mansarde. .V Starem trgu.30.4.2014
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana − »Direktorja Eko sklada moramo izbrati čim prej, v začetku septembra,« je pred časom povedala prva nadzornica Tanja Bolte. Po neuradnih informacijah je MOP v petek vladi poslal predlog za imenovanje Hinka Šolinca, nanj pa leti kup očitkov.

Zapleti na Eko skladu so se začeli po razrešitvi Miljenka Ziherla, o katerem zdaj zaposleni pravijo, da so bili razlogi lažni, saj Eko sklad po reorganizaciji ni prideloval več zaostankov, poleg tega inšpektorji niso ugotovili očitanega nepravilnega odnosa do zaposlenih in podobnih stvari. »Nam je vseeno, kdo sedi v pisarni direktorja, vendar zdaj ne več. Še štiri leta takih nepravilnosti, pa bomo vsi končali za zapahi,« so povedali neimenovani zaposleni. Neimenovani so zato, ker v Sloveniji ni zakona, ki bi urejal zaščito zaposlenih, ki opozarjajo na nepravilnosti nadrejenih.

Zmanjkuje časa

Hinko Šolinc je bil imenovan za v. d. direktorja za največ 90 dni. Ta rok se izteče že 2. oktobra, predloga novega direktorja Eko sklada, ki bo upravljal kar 50 milijonov evrov (za dodatnih 20 milijonov evrov so se dogovorili z Evropsko investicijsko banko), pa komisija vlade za administrativne zadeve in imenovanja še ni obravnavala. Še več, neuradno se je včeraj zapletlo še na nadzornem svetu Eko sklada, ki je preklical sejo, saj je eden od članov glasoval proti predlogu za imenovanje Šolinca. Po zakonodaji pa se mandata v. d. direktorja ne da podaljševati.

Največ očitkov proti Šolincu se je sicer z več strani usulo zaradi pomanjkljivega razpisa za mrežo energetskih svetovalcev Ensvet, ki je bil po očitkih pisan na kožo ZRMK. Razpis so ustavili le 15 ur pred odpiranjem vlog, po očitkih zaposlenih v Eko skladu, spet nezakonito. Šolinc je bil na to pisno opozorjen, zato je naročil in plačal pravno mnenje zasebne odvetniške pisarne, ki pa je tudi potrdila nezakonitost postopka ustavitve razpisa, saj ni bilo zagotovljeno niti pravno varstvo udeležencev na razpisu.

Poslovanje po domače

Neimenovani zaposleni Šolincu očitajo še več nepravilnosti, denimo tri nezakonita podaljšanja rokov za izvedbo naložb, izdajanje naročilnic šele po prejemu računov in podpis na potnem nalogu, pri katerem je pot plačalo zasebno podjetje. Nekdanjemu direktorju Eko sklada Francu Beravsu je Šolinc po teh očitkih že dan po prejemu vloge izdal odločbo za posojilo, čeprav je treba vloge po zakonu obravnavati po vrstnem redu sprejetja. Pred to je v vrsti čakalo 250 vlog.

Šolinc je takoj sklenil novo pogodbo o zaposlitvi z Vesno Črnilogar, ki jo je Ziherl zaradi nepravilnosti premestil, ustavil je tudi postopek ugotavljanja kršitve prepovedi opravljanja konkurenčne dejavnosti proti Teji Božovič Holc. To je po mnenju zaposlenih lahko tudi plačilo za to, da sta obe v sindikatu pomagali pri postavitvi Šolinca na čelo sklada, kjer je njegova sestra Nevenka Mateja Udovč vodja finančnega sektorja. Za to mesto Šolinc menda niti ni izpolnjeval pogojev, saj je prej vodil le sektor na ministrstvu za infrastrukturo, ne pa organizacije, primerljive z Eko skladom.

Očitkov ne pozna

Šolinc odgovarja, da mu ni znan noben anonimen očitek. »V Sloveniji imamo organe, ki ugotavljajo nepravilnosti ali celo nezakonitosti. Prepričan sem, da v mojem primeru ne bodo našli nič, saj nepravilnosti ali nezakonitosti ni,« pravi Šolinc. Na vprašanje, kaj bo z razpisom za mrežo energetskih svetovalcev Ensvet, je Šolinc odgovorili, da razpisa ne bodo ponavljali, delovanje svetovalcev pa se ne bo nadaljevalo v taki obliki. »Projekt bo vodil Eko sklad sam,« pravi Šolinc, ki pa še ne zna povedati, če in kdo bo plačal energetskim svetovalcem za opravljeno delo v vmesnem času.

Na ministrstvu za okolje in prostor nekaj pojasnil obljubljajo za danes, vlada pa ni še nič napovedala.