Kitovci in orangutani izumirajo

Novo poročilo Mednarodne zveze za zavarovanje narave kaže, da je človeški pritisk prevelik.

Objavljeno
15. julij 2016 21.16
Few animals are as enigmatic as the whale shark. Globally threatened, almost all of the scientific information available on the species pertains to the juvenile males typically found in coastal waters. To see the real giants, such as this pregnant
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Morski psi kitovci in orangutani z Bornea so zdaj na seznamu kritično ogroženih vrst, le korak od izumrtja. To je posledica čedalje večjega pritiska človeka na vrste v morju zaradi ribolova in na kopnem zaradi izsekavanja gozdov in urejanja plantaž.

»Alarmantno je videti tako poznane vrste drseti proti izumrtju,« je povedala Jane Smart, direktorica svetovnega programa za vrste v Mednarodni zvezi za zavarovanje narave (IUCN). »Nov rdeči seznam IUCN poudarja, kako nujno je, da naravovarstvene organizacije delujejo strateško za zavarovanje neverjetne raznovrstnosti življenja na našem planetu. Svetovna morja in gozdovi nas bodo lahko preskrbeli s hrano in drugimi koristmi le tako, da bomo ohranili njihove sposobnosti za to,« je še dodala.

Število morskih psov kitovcev, največjih rib na planetu, se je v 75 letih več kot prepolovilo. Počasi premikajoče se kitovce še vedno lovijo, veliko pa jih poškodujejo tudi ladijski vijaki. Kljub naravovarstvenim ukrepom v Indiji ter odločitvi Filipinov in Tajvana, da končajo z velikopoteznim lovljenjem kitovcev, njihovo število še naprej upada, saj jih lovijo drugje, tudi na jugu Kitajske in v Omanu. Poleg tega so kitovci pogosto v družbi tunov, zato jih velikokrat ujamejo tudi ribiči na tune.

Ogrožene tudi kladvenice

»Medtem ko je mednarodno trgovanje s kitovci regulirano in omejeno glede na uvrstitev vrste po konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami (CITES), bi morali precej več narediti za zaščito kitovcev v posameznih državah,« pravi Simon Pierce iz IUCN.

Nenadzorovano ribištvo je po ugotovitvah IUCN krivo tudi za hitro upadanje populacij druge zelo znane vrste morskih psov, kladvenic. Zaradi oblike so te ribe izjemno ranljive, saj se velikokrat zapletejo v ribiške mreže. Kladvenice so se na rdečem seznamu premaknile s skupine manj ogroženih v skupino ogroženih vrst. V IUCN še ne vedo, koliko primerkov je še ostalo v morjih, vendar pa je pregled trgov rib v Indoneziji pokazal, da je bila naprodaj le ena kladvenica ob 20.000 morskih psih drugih vrst. Podobne rezultate v IUCN pričakujejo v vseh azijskih državah, kjer imajo močno in nenadzorovano obalno ribištvo.

Orangutane preganjajo

Druga analiza je pokazala, da se je orangutan z Bornea premaknil iz skupine ogroženih v skupino kritično ogroženih vrst. To je skupina največjega tveganja, nad njo je le izumrtje vrste. Populacije orangutanov se hitro zmanjšujejo, saj se gozdovi, v katerih živijo, spreminjajo v plantaže oljnih palm, kavčukovcev ali dreves za proizvodnjo papirja. Mnoge orangutane lastniki teh plantaž tudi ubijejo.

»Prvič v več desetletjih popolnoma razumemo trende v razvoju populacije orangutanov na Borneu. Glede na to, kako hitro jih lovijo in odganjajo iz njihovih življenjskih okolij, so izgube te vrste izjemne. Ta trend bo zelo težko obrniti,« je povedal Erik Meijaard iz IUCN.

Dopolnjen rdeči seznam bo IUCN objavil na kongresu na Havajih od 1. do 10. septembra. Na kongresu pričakujejo nove odločitve o zaščiti morij in tudi o omejevanju širjenja plantaž oljnih palm.