Ključni teden za zgodovinsko reformo evropskega kmetijstva

Dogovor sveta EU s parlamentom bi odprl pot pogajanjem o končnem predlogu reforme.
Fotografija: Časa za pogajanja zmanjkuje. Nevarnosti, da subvencij za novo programsko obdobje ne bodo začeli izplačevati ob koncu dveletnega prehodnega obdobja veljavnosti trenutnega programskega obdobja, je vse več. FOTO: Artem Beliaikin
Odpri galerijo
Časa za pogajanja zmanjkuje. Nevarnosti, da subvencij za novo programsko obdobje ne bodo začeli izplačevati ob koncu dveletnega prehodnega obdobja veljavnosti trenutnega programskega obdobja, je vse več. FOTO: Artem Beliaikin

Ta teden bi lahko bile sprejete ključne odločitve o začetku pogajanj o končnem predlogu »zgodovinske reforme« skupne kmetijske politike (SKP). Nemško predsedstvo sveta EU ter ministri za kmetijstvo in ribištvo imajo še danes čas za dogovor o splošnem pristopu k zakonodajnemu svežnju o reformi SKP po letu 2020. To bi omogočilo začetek pogajanj z evropskim parlamentom, ki mora še prej na plenarnem zasedanju (do 23. oktobra) sprejeti svoje stališče.

V ospredju zasedanja sveta EU sta sprejetje sklepov o strategiji Od kmetije do vilic za bolj trajnosten prehranski sistem ter zelena arhitektura SKP, zlasti okoljske sheme, v okviru katerih bodo kmetje dobivali plačilo za prakse, ki prispevajo k varovanju okolja in podnebja. Kot smo pisali, je nemško predsedstvo sveta predlog evropske komisije o okoljskih shemah razvodenilo s protipredlogom, da lahko države za to namenjen neporabljen denar – sheme bodo za države obvezne, za kmete pa prostovoljne –, uporabijo za druga plačila, ne nujno za zelene prakse.


 

»Poljub smrti« za naravo


V središču razprav in glasovanj v evropskem parlamentu je, kako cilje iz strategije Od kmetije do vilic vključiti (ali ne) v SKP. Tri največje politične skupine v evropskem parlamentu, Renew Europe, skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov ter poslanska skupina Evropske ljudske stranke, so dosegle dogovor, ki so ga v nevladni organizaciji Bird Life Europe označili za »poljub smrti« za naravo. Med predlogi so, da kmetijam ne bo treba zagotoviti površin, namenjenih zaščiti in ohranjanju biotske pestrosti, še naprej bo dovoljeno izsuševanje šotišč, umik prepovedi oranja in spremembe namembnosti trajnih travišč na območjih Natura 2000 … »Ti predlogi pomenijo konec ambicioznega evropskega zelenega dogovora, ki za uspeh obupno potrebuje radikalno reformo SKP,« so zapisali v Bird Life Europe.



Plenarno zasedanje in glasovanje v evropskem parlamentu bo potekalo na daljavo. Prvič bodo o tako kompleksnem svežnju evropske zakonodaje odločali virtualno. V naslednjih mesecih bi ta praksa lahko bila nova normalnost. Ne glede na rezultat tudi konec tedna ne bomo na koncu procesa dogovora o reformi SKP. Komisija – svoj predlog reforme SKP je predstavila leta 2018 –, svet EU in parlament bodo morali opraviti še tristranska pogajanja o končnem predlogu SKP. Časa za razprave pa zmanjkuje. Nevarnosti, da subvencij za novo programsko obdobje ne bodo začeli izplačevati ob koncu dveletnega prehodnega obdobja veljavnosti trenutnega programskega obdobja, je vse več.

Preberite še:

Komentarji: