Matevž Lenarčič pripravljen na polet okoli sveta

Tokrat bodo merili onesnaženost s črnim ogljikom na mestih, kjer tega ni storil še nihče doslej.

Objavljeno
16. marec 2016 15.55
Lenarčič, polet
Ba. Pa.
Ba. Pa.

Ljubljana − Matevž Lenarčič se v ponedeljek odpravlja na enomesečno pot okoli sveta v misiji GreenLight WorldFlight. Z ultralahkim letalom bo poletel s portoroškega letališča proti Španiji, čez ZDA na Havaje, v Malezijo in Indijo. Kot je dejal, je letalo pripravljeno, lahko pa se zgodi, da bo trasa poleta nekoliko spremenjena zaradi pridobivanja dovoljenj. Na poti je načrtovanih 13 postankov, najdaljši polet pa bo trajal okoli 19 ur.

Pred vsakim poletom je pomembna tudi vremenska napoved, za kar bo skrbel meteorolog Andrej Velkavrh, ki je dejal, da bo prvi dan na poti tudi nekaj dežja.

Cilj tokratne misije je pridobiti čim več podatkov o koncentraciji, izviru in poreklu črnega ogljika vzdolž celotne poti. Tako bo Lenarčič na 42.000 kilometrov dolgi poti meril onesnaženost zraka s črnim ogljikom, ki je drugi največji povzročitelj podnebnih sprememb.

Po besedah Griše Močnika iz podjetja Aerosol projekt, ki se začne 21. marca, temelji na poletih iz leta 2012, ko je Lenarčič že opravil prvo pot okoli sveta, in iz leta 2013, ko je poletel na Severni tečaj. S tem so pokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in relativno poceni način.

Posebnost tokratne misije je ta, da bodo merili onesnaženost s črnim ogljikom na mestih, kjer to prej še ni bilo izmerjeno. Podatke bodo uporabili v raziskavi, s katero želijo opozoriti na vlogo črnega ogljika kot globalnega onesnaževalca. »S pomočjo podatkov smo že dokazali, da črni ogljik vpliva na čas, kdaj se pojavi monsun,« pravi Močnik.

Kot še dodaja, podatki, ki jih pridobijo, omogočajo načrtovanje podnebnih ukrepov, ki so merljivi. Tako je projekt pomemben na globalni ravni, pa tudi na regionalni, saj želijo zasnovati program regionalnih in globalnih meritev na območjih, ki so z vidika črnega ogljika najbolj problematična − Arktika, Sredozemsko morje, Indija, Himalaja, Tibet, Kitajska in Rusija.