Mesta, doslej prezrto jedro razvoja

Trajnostne pobude mest so prevečkrat naletele na preveč počasen in razdrobljen odziv politik, zato novo javno posvetovanje.

Objavljeno
27. marec 2015 18.54
jer*Kolesarji, bicikeLJ, ulice, mladi
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Že danes več kot polovica prebivalcev Evropske unije živi v mestih, zato so v njih zgoščeni tudi gospodarski, podnebni, okoljski in družbeni izzivi, politika pa je razpršena. Javni posvet o razvoju mest v Sloveniji in EU bo trajal do 10. aprila.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc ja na prvem Urbanem forumu v Ljubljani povedala, da imajo mesta v Evropi izjemno pomembno vlogo, saj predstavljajo več kot 80 odstotkov gospodarske rasti, hkrati pa so tudi porabniki 80 odstotkov energentov ter ustvarijo več kot 75 odstotkov vseh emisij ogljikovega dioksida. Dodala je, da se tega zaveda tudi Komisija, zato so se komisarji povezali in se lotili priprave celovitega strateškega pristopa za razvoj evropskih mest, čeprav so »mesta v pristojnosti članic, mi pa v ta odnos vstopamo le, ko smo povabljeni«.

Mesta se po drugi strani povezujejo v mreže in velikokrat poudarijo, da razvoj prihaja iz mest, saj so tako države kot Komisija prepočasne. To priznavajo tudi v Komisiji. »Evropa se še naprej spopada z izzivi, povezanimi z gospodarstvom, podnebjem, okoljem in družbo na splošno. Večina ima močno mestno razsežnost, pojavljajo se predvsem v mestih in okolici. V mestih pa je za nekatere izzive mogoče preprosteje kot drugod najti rešitve, denimo za učinkovito rabo virov in ogljično nevtralno gospodarstvo, gospodarski razvoj in inovacije ter socialno vključenost. Čeprav je vloga mest že dolgo priznana, je bil odziv politike na evropski in nacionalni ravni počasen in razdrobljen,« sporočajo iz Komisije.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je povedala, da koncept pametnih mest vidi kot priložnost za zmanjševanje obremenjenosti okolja ter povečanje poslovnih priložnosti. »Mesta omogočajo ne le delovanje industrije in so njene stranke, treba je bolje izkoristiti tudi njihovo pionirsko in inovatorsko vlogo. Mesta so tista, ki najbolje poznajo potrebe svojih prebivalcev, zato je uspeh in uporabnost novih rešitev močno odvisna od tesnega sodelovanja med mesti, njihovimi prebivalci ter industrijo,« je dejala ministrica in dodala, da je za ukrepe v mestih v operativnem programu izvajanja kohezijske politike do 2020 namenjenih 117 milijonov evrov. V Sloveniji bo do denarja lahko prišlo 11 mest.

Urbani forum je namenjen spodbujanju javne razprave o vlogi in priložnostih mest za trajnostni razvoj in prehod na zeleno gospodarstvo ter poudarja pomen in vlogo mest v Sloveniji. Z razpravo se želijo organizatorji navezati tudi na proces nastajanja urbane agende EU. Posvet, ki ga pri nas vodi ministrstvo za okolje in prostor, je zastavljen v obliki ankete, v kateri lahko sodelujete v imenu organizacije ali kot zainteresiran posameznik. Odgovori bodo vplivali na oblikovanje prihodnje urbane politike v Sloveniji ter na stališča Slovenije v procesu oblikovanja prihodnje urbane agende EU. Javni posvet traja do 10. aprila na www.1ka.si/a/56783.