Na Bernardinu spet dovoljeno kopanje

Rdečo zastavo so sneli ter dvignili belo in modro. Morje bodo nekaj časa nadzirali vsak dan.

Objavljeno
07. avgust 2017 16.26
mpi PORTOROZ
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož - Kopanje na bernardinski plaži in na bližnjih neurejenih kopališčih je spet dovoljeno. Okoli 14. ure so lahko sneli rdečo zastavo in obesili belo ter modro zastavo. To je posledica ugotovitev o kakovosti morske vode, ki so jo pristojne državne službe pod nadzorom Agencije RS za okolje večkrat pregledale minule dni. Že v petek vzeti vzorci vode so kazali ugodno stanje, še bolje je bilo v soboto in nedeljo.

»Naši gostje se spet normalno kopajo, odpovedi na ta račun nismo imeli,« je povedal direktor trženja Hotelov Bernardin Borut Fakin. Vodja koprske območne enote NIJZ Milan Krek je dejal, da bodo do konca avgusta sprva vsak dan jemali vzorce tako na mestu izpusta meteornih voda, kot v akavtoriju kopališča Hotelov Bernardin. Stroške (100 evrov na vzorec) bosta plačevala Okolje Piran in Hoteli Bernardin. »Hkrati bodo delavci Okolja natančno preučevali, kako je s črnimi priklopi kanalizacij iz posameznih hiš v naselju na Bernardinu na meteorne jaške in kršitelje strogo kaznovali,« je dejal Milan Krek.


Kopanje na bernardinski plaži in na bližnjih neurejenih kopališčih je spet dovoljeno. Foto: Boris Šuligoj

Predsednik uprave Okolja Piran Alen Radojkovič je dejal, da so enega kršitelja že prijavili inšpekciji. Zavrnil je namige, da naj bi bilo za onesnaženje krivo prelivanje fekalnih odplak v meteorno kanalizacijo, ker naj bi šlo za velike količine teh odplak. »To ne drži, saj smo stanje temeljito preverili, eno napako smo odpravili. Še zmeraj pa trdimo, da so za onesnaženje kriva tudi plovila, ki so zasidrana blizu kopališča, ali pa so samo plula mimo,« je dejal prvi mož Okolja Piran. Ta očitek je zavrnil tudi direktor Uprave RS za pomorstvo: »Jadrnice, ki so zasidrane pred jadralnim klubom Pirat, ne kršijo nobenega predpisa. Dvomim, da bi te jadrnice povzročile tolikšno onesnaženje.«

Kaj se dogaj z jezeri v Fiesi?

Ker je bilo zadnji teden v obeh jezerih v Fiesi opaziti očitno spremembo barve obeh jezer, kar bi lahko bila posledica vplivov na okolje (na kar so opozorili tudi člani civilne iniciative za zeleno Fieso), je Alen Radojkovič zagotovil, da odplake ne uhajajo iz njihovega črpališča. Milan Krek pa je dejal, da so že obvestili inšpektorje, ki bodo vzeli vzorce tudi v obeh jezercih. In tedaj bo jasno, če so v jezerih tudi odplake. Nobena skrivnost namreč ni, da je v Fiesi kar nekaj nedovoljenih gradenj, ki imajo najverjetneje neprimerno urejeno odvajanje ali čiščenje odplak.