Na Novi Zelandiji nasedlo in poginilo še 51 kitov glavačev

V zadnjem tednu je skupaj poginilo že okrog 200 teh mogočnih živali. 
Fotografija: Poginilo je ogromno mogočnih kitov. FOTO: Handout Afp
Odpri galerijo
Poginilo je ogromno mogočnih kitov. FOTO: Handout Afp

Potem ko je v ponedeljek na odročni obali Nove Zelandije poginilo skoraj 150 kitov glavačev, se je podobna žalostna zgodba ponovila. Na redko naseljenih Chathamskih otokih so na obali odkrili še 51 teh mogočnih živali. Skupaj je v zadnjem tednu v tej regiji poginilo že 200 kitov. 

Predstavniki novozelandskega ministrstva za ohranjanje narave so sporočili, da so okrog 80 ali 90 kitov glavačev odkrili včeraj v zalivu Hanson. Nekaj deset so jih s skrajnimi napori uspeli vrnili v morje, 50 jih je poginilo, medtem ko so morali eno žival uspavati. 

»Žal ni bilo nobene možnosti, da bi kita rešili. Morali smo ga evtanazirati. To je bila najbolj humana stvar, ki smo jo lahko naredili. Šlo je za zelo težko odločitev, a drugega nam ni preostalo,« je dejal Dave Carlton s Chatamskih otokov. Otočje leži okrog 800 kilometrov vzhodno od Južnega otoka Nove Zelandije. 

Oblasti bodo poginule živali zakopale v pesek, pri tem tesno sodelujejo z maorsko skupnostjo. Delčke kože in tolšče nasedlih kitov bodo odnesli v laboratorij in jih analizirali. 

Strokovnjaki natančnega vzroka za to, da kiti nasedejo, še niso odkrili. FOTO: Handout Afp
Strokovnjaki natančnega vzroka za to, da kiti nasedejo, še niso odkrili. FOTO: Handout Afp


Nasedli kiti so na tem delu sveta pogost pojav, a tako številčni pogini so kljub vsemu redki.  V povprečju na leto opazijo okoli 85 primerov nasedlih kitov, praviloma gre za posamezne živali. Natančnega vzroka za to strokovnjaki še vedno niso odkrili. Pravijo, da bi lahko kiti »zašli« na obalo zaradi slabega vremena, hitre menjave plime in oseke, morda bežijo pred plenilci ali pa je kriva bolezen. 

Prejšnji teden je na otoku Stewart poginilo 145 kitov glavačev, v nedeljo pa so na obali Severnega otoka odkrili 10 pritlikavih ork. 

Komentarji: