Sončne elektrarne: Nujne bodo povezave z omrežjem

Proizvodnja sončnih elektrarn bo dosegla prvo sezonsko dno.

Objavljeno
13. oktober 2016 18.05
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana – Danes bodo sončne elektrarne Sloveniji v povprečju pokrile dobrih 41 odstotkov potreb gospodinjstev po elektriki, v soboto pa se bo povprečna proizvodnja ustavila pri zgolj dobrih 26 odstotkih potreb.

Največ elektrike bo danes po napovedi EnergizAIR proizvedla štirikilovatna sončna elektrarna v Murski Soboti. S 6,8 kilovatne ure (kWh) bo pokrila 62 odstotkov potreb štiričlanskega gospodinjstva. To v Sloveniji po podatkih Slovenskega e-foruma porabi 10,85 kWh elektrike na dan.

Druga bo elektrarna v Mariboru s 5,6 kWh (51 odstotkov potreb), tretja elektrarna v Ljubljani s 4,4 kwh (40 odstotkov potreb), sledile bodo elektrarne v Lescah, Novi Gorici in Novem mestu s 4,1 kWh (38 odstotkov potreb).

Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Portorožu, z le 2,7 kWh bo pokrila četrtino potreb gospodinjstva. To pomeni hladilnik, zamrzovalnik in razsvetljavo.

 

Za soboto je napoved še slabša. Še največ elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. S 4,5 kWh bo pokrila 41 odstotkov potreb gospodinjstva. Druga bo elektrarna v Mariboru s 3,4 kWh (31 odstotkov potreb), tretje mesto si bosta delili Ljubljana in Murska Sobota s 3,3 kWh (29 odstotkov potreb), peta bo Nova Gorica z 2,4 kWh (22 odstotkov potreb), šesta pa elektrarna v Portorožu z le dvema kWh (18 odstotkov potreb). Najmanj elektrike pa bo kljub vsemu proizvedla sončna elektrarna v Lescah. Z le 1,8 kWh bo pokrila skromnih 16 odstotkov potreb.

Toplota pojema

Tudi s toploto bo podobno. Šest kvadratnih metrov veliki sončni zbiralniki bodo danes v Murski Soboti še lahko segreli večino vode v 140-litrskem bojlerju, drugod bodo imeli kar občuten presežek toplote za zgolj 80-litrske bojlerje vode.

V soboto bo le v Novem mestu ostalo nekaj rezerve toplote, povsod drugod je bo komaj dovolj za ogrevanje 80-litrskih bojlerjev vode. Segrevanje takšnega bojlerja s toploto sonca na dan prihrani 0,6 litra kurilnega olja, 0,6 kubičnega metra plina, 4,7 kWh elektrike ali 1,1 kilograma peletov.