Odgovor in izgovor je evropska zakonodaja

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pred prenovo sistema ravnanja z odpadki dobiva številne predloge.

Objavljeno
30. april 2015 17.41
zore/Kostak
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Na ministrstvu nimajo veliko možnosti za uvedbo preprostejšega prehoda odpadka v material, podaljšana odgovornost za odpadke je stvar proizvajalcev, v predpisih ni niti koncepta Nič odpadkov niti končne odločitve o novi sežigalnici.

»Ravnanje z odpadki je eno najbolj reguliranih področij prava Evropske unije,« pravijo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), ki ima za letos v načrtu prenovo sistema ravnanja z odpadki. Med glavnimi težavami v gospodarstvu omenjajo zapleteno pot in kup potrebnih dovoljenj za to, da odpadek lahko postane nov material.

Odpadki v reciklažo ali za energijo

»V skladu z direktivo odpadek izgubi ta status šele po izvedeni predelavi v proizvode, materiale ali snovi za prvotni ali drug namen (recikliranje) ali v energijo. Ker pa je eden od ciljev te direktive tudi zmanjšanje uporabe virov in spodbujanje praktične uporabe hierarhije ravnanja z odpadki, direktiva določa tudi, da lahko nekateri odpadki prenehajo biti odpadki, še preden so reciklirani, če po izvedeni predelavi izpolnjujejo evropska merila za prenehanje statusa odpadka,« pravijo na MOP.

Takšna merila so že sprejeta za odpadno železo, jeklo in aluminij, vključno z odpadno aluminijevo zlitino, odpadni baker in odpadno steklo. Slovenija je možnost določitve točke, ko odpadek postane surovina, če ta ni določena na evropski ravni, sicer že izkoristila, tak predpis je uredba o predelavi biološko razgradljivih odpadkov in uporabi komposta ali digestata.

Do konca leta strokovne podlage

»Stroškov ravnanja z odpadki, za katere velja razširjena odgovornost proizvajalcev, ne določa država, ampak jih določi nosilec skupnega ali individualnega sistema ravnanja s temi odpadki in se posebej dogovori z vsakim proizvajalcem izdelkov, ki pristopi k temu sistemu. Na ministrstvu pričakujemo, da bodo proizvajalci izdelkov v prihodnje aktivneje in bolj krotično spremljali poslovno in finančno politiko skupnega sistema ravnanja z odpadki, v katerega so vključeni, saj je namen vzpostavitve teh sistemov lažje, cenejše in učinkovitejše izpolnjevanje njihovih obveznosti glede zagotavljanja predpisanega ravnanja z odpadki, ki nastanejo po končani uporabi njihovih izdelkov,« odgovarjajo na ministrstvu za okolje na očitke nekaterih družb za ravnanje z odpadki, da je država odgovorna za jasnost sistema.

»Slovenija bo − glede na nove spodbude za večje recikliranje odpadkov in boljše ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, za gradnjo novih naprav za mehansko biološko obdelavo odpadkov, s čimer bo omogočena boljša snovna izraba komunalnih odpadkov in zmanjšano odlaganje odpadkov na odlagališčih – do konca leta pripravila strokovne podlage za celovito analizo ravnanja s komunalnimi odpadki,« odgovarjajo na MOP na vprašanje, ali je v Sloveniji še predvidena nova sežigalnica ali je bližje konceptu Nič odpadkov.