Odpadke, ki jih »nihče noče«, pomaga čistiti tudi okoljska ministrica

Če bodo odpadki na pogorišču Ekosistemov nezaščiteni dočakali poletje, lahko spet zagori, opozarja straški župan Dušan Krštinc.

Objavljeno
23. januar 2018 16.52
Ekosistemi,odlagališče odpadkov,Ljubljana Slovenija 22.01.2018 [Ekosistemi,odpadki]
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Na dvorišču podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži se pol leta po požaru še vedno kopičijo gradbeni ter ožgani plastični, tekstilni in drugi odpadki, ki bi jih moralo podjetje po predvidenem programu sanacije odstraniti do konca prejšnjega leta.

Po odredbi inšpektorja za okolje in naravo, da je treba odpadke do odvoza zaščititi, so jih v podjetju prekrili s plastično folijo in obtežili s paletami, vendar je veter folijo delno razkril, zato ostanke odpadkov raznaša naokrog, onesnažene izcedne vode pa se skozi neutrjene površine dvorišča še vedno stekajo na bližnja kmetijska zemljišča in v podtalnico. Razmere so enake oziroma celo slabše kot pred požarom, ko je podjetje več let večino odpadkov skladiščilo pod milim nebom in na neutrjenih površinah, pravi predsednik civilne iniciative Zalog-Loke Franc Plut.

Župan občine Straža Dušan Krštinc pa se boji dvojega: če bodo odpadki tako dočakali poletje, lahko spet zagorijo, in da bo morala na koncu za njihovo odstranitev poskrbeti občina, če tega ne bodo storili Ekosistemi oziroma podjetje Cep, ki je lastnik večine zemljišč, na katerih so delovali Ekosistemi. Straški občinski svet je sicer pripravil predlog spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za gospodarsko cono Zalog, ki na območju ne dovoljuje več zbiranja in obdelave odpadkov.

Da se kupi odpadkov ne zmanjšujejo, je ob zadnjem pregledu 20. decembra ugotovila tudi inšpekcija za okolje in naravo, a podjetju ni naložila kazni. Za meteorno vodo, ki odteka na bližnje kmetijsko zemljišče, je ocenila, da »ni vidno onesnažena«.

Odpadki primerni le za sežig

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič trdi, da odpadkov še niso odpeljali, ker jih noče prevzeti nobeno odlagališče v Sloveniji in tujini, za izvoz dva tisoč ton odpadkov na Hrvaško pa čakajo soglasje hrvaških državnih organov. Nacionalni laboratorij za okolje, zdravje in hrano, ki je opravil oceno odpadkov, je odpadke razvrstil v klasifikacijsko številko 19 12 12 in kljub nekaterim preseženim mejnim vrednostim ostankov utemeljil, da se pod določenimi pogoji lahko odložijo na odlagališčih za nenevarne odpadke.

Samo v Sloveniji smo našteli deset deponij, ki sprejemajo odpadke s to klasifikacijsko številko. Vendar je Inšpektorat RS za okolje in prostor podjetje opozoril, da ocena odpadka ni ustrezna, zato je podjetju naročil ponovno izdelavo ocene odpadka, iz katere je razvidno, da je odpadek ustrezen zgolj za sežig ali sosežig po predhodni predelavi (mešanju).

Glede vloge za izvoz dela odpadkov na Hrvaško pa je iz odgovora inšpektorata razbrati, da bo zavrnjena, saj bi jo moralo podjetje vložiti za odlaganje odpadkov na odlagališčih oziroma sežig, vložilo pa jo je za postopek recikliranja.

Na temo odpadkov na dvorišču Ekosistemov je 20. decembra na ministrstvu za okolje in prostor potekal sestanek, na katerem so sodelovali ministrica za okolje in prostor, glavna okoljska inšpektorica, strokovnjaki z mariborske univerze in Kovačič. Na njem so, kot je mogoče razbrati iz Kovačičevega dopisa straški občini, »iskali možnosti za odstranitev odpadkov s povečanjem njihove kurilne vrednosti«.

Zakaj se je v reševanje obveznosti podjetja moral vključiti sam vrh okoljskega ministrstva? V njegovi službi za odnose z javnostmi so skopo odgovorili, da je za sestanek zaprosil predstavnik družbe Ekosistemi, za ravnanje z odpadki pa je odgovoren zavezanec. Po naših informacijah se ministrica za okolje Irena Majcen in lastnik Ekosistemov Tomislav Kovačič, ki je oče direktorja Gregorja Kovačiča, »dobro poznata«. To naj bi ob julijskem ogledu pogorišča izjavila tudi sama Majcnova, ko je zagotavljala, da bo Tomislav Kovačič pogorišče hitro saniral.

Direktor odločen, da bo v Zalogu stal nov center

Ali na tem visokem poznanstvu gradi tudi direktor Gregor Kovačič, ki kljub uničenju obeh naprav, za kateri je podjetje imelo okoljevarstveno dovoljenje (OVD), vztraja, da bodo v Zalogu »zgradili nov sodoben biomasni center in center predelave odpadkov v trdo gorivo«? Podjetje se je tudi pritožilo na odločbo o odvzemu OVD, ki mu jo je novembra lani izdal Arso. Na ministrstvu za okolje so o pritožbi že odločili, vendar do vročitve strankam v postopku ne komentirajo njene vsebine.

Požar, ki je izbruhnil 20. julija lani, po poročilu Arsa dolgoročno ni onesnažil zraka. Izcedne vode, ki so nastale pri gašenju požara, so onesnažile kmetijska zemljišča južno od obrtne cone, Krko in dva vodnjaka. Vodo iz njiju so izčrpali in očistili stene vodnjakov, zadnje meritve v Krki kažejo, da onesnažene požarne vode nanjo niso vplivale, niti niso ogrozile lokalnih vodnih virov, iz katerih se črpa voda za preskrbo iz javnega vodovoda.

Kriminalistična preiskava požara še vedno poteka. Za zdaj je odgovorna oseba Ekosistemov osumljena kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti ter obremenjevanja in uničevanja okolja. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do deset let, za drugo do osem.