»Premier Cerar, kaj ste storili po požaru v Zalogu?« 

Odprto pismo premieru z zahtevo po ustanovitvi delovne skupine, ki bo usklajevala aktivnosti za zaprtje podružnice Ekosistemov.

Objavljeno
25. julij 2017 12.25
jer Požar
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek

Novo mesto – Regijsko društvo ekološkega gibanja (RDEG) Ivančna Gorica je po požaru v podružnici celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil prejšnji četrtek, na predsednika vlade Mira Cerarja naslovilo odprto pismo, v katerem zahteva »jedrnat in konstruktiven« odgovor, kako je ukrepal po požaru in kaj namerava storiti pri reševanju problematike uničenega obrata.

RDEG od predsednika vlade tudi zahteva, da v najkrajšem času sestavi posebno delovno skupino, ki naj »obišče teren, opravi pogovore s predstavniki krajanov, koordinira kriminaliste in ostale preiskovalce, od njih zahteva rezultate celovite analize povzročene škode in ugotovitve krivde. Nato naj koordinira pristojne službe, da podjetju odvzamejo vsa dovoljenja in se obrat zapre.«

Po zaprtju naj delovna skupina s strokovnimi službami zasnuje projekt celovite ekološke in gradbene sanacije območja nekdanje opekarne, v kateri mora biti vključena tudi podrobna analiza prvotne sanacije, saj naj bi se v nekdanje opuščene glinokope zakopalo več vrst odpadkov, tudi nevarnih. »Izvedbo sanacije naj ta organ sprotno nadzira, mesečno poroča o sprotno opravljenem delu in po končani sanaciji območja odda in javno predstavi končno poročilo,« zahteva društvo.

»Zahtevamo, da se obrat ustavi in celovito sanira, odgovorne predstavnike Ekosistemi Celje d.o.o. kazensko preganja in drago kaznuje ter podjetje odstrani iz naših krajev, OPPN za gospodarsko cono Zalog pa spremeni tako, da ne bo dovoljenega zbiranja, skladiščenja in predelovanja nenevarnih, kaj šele nevarnih odpadkov!« pišejo v odprtem pismu.

RDEG Ivančna Gorica že šest let dokumentira kršitve pri zbiranju, skladiščenju in predelovanju odpadkov v obratu Ekosistemov. Nanje je opozarjala različne inšpekcije, ministrstva in kabinete vlad, vendar doslej neuspešno.

Vodstvo Ekosistemov tudi po zadnjem požaru, ki je uničil celotno proizvodnjo in del upravnih stavb, zagotavlja, da ima vsa potrebna dovoljenja za delovanje, a prebivalci mu že dolgo ne zaupajo več. Opozarjajo, da podjetje v obratu ni skladiščilo le nenevarnih, temveč tudi nevarne odpadke, za katere nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Da so bili v času požara na deponiji res skladiščeni tudi nevarni odpadki, nas je na podlagi fotografije gorečih odsluženih železniških pragov, objavljene na spletni strani Dela, opozoril dekan biotehniške fakultete Miha Humar. Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je to posredno potrdil, ko je dejal, da se železniški pragovi »le občasno pojavljajo v manjših količinah pri zbiranju in prevzemanju kosovnih odpadkov, ki jih sortiramo in ločeno skladiščimo na utrjenih in pokritih površinah, ter predajamo ustreznim zbiralcem, predelovalcem oziroma obdelovalcem, ki poskrbijo za nadaljnji plasma, ki je mogoč izključno v tujino«.