Opomin EU zaradi zamude pri pripravi programa preprečevanja odpadkov

Sloveniji opomin, ker še ni pripravila programa preprečevanja odpadkov. Vlada naj bi ga sprejela februarja prihodnje leto.

Objavljeno
23. oktober 2015 17.18
sipic/MNENJA/SOBOTNA
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Slovenija je od evropske komisije prejela uradni opomin zaradi kršitve direktive o odpadkih, ker še ni sprejela programa preprečevanja odpadkov. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) bo komisiji do 22. decembra, ko je rok za odgovor, sporočilo, da se program intenzivno pripravlja, decembra bo podan v javno obravnavo, vladi pa v sprejetje predložen predvidoma februarja 2016, so sporočili z ministrstva za okolje.

Komisija je novembra 2014 odprla preiskavo (EU Pilot), saj Slovenija nima sprejetega programa preprečevanja odpadkov. Države članice bi jih morale oblikovati najkasneje do 12. decembra 2013. Slovenija je komisiji v odgovoru na EU Pilot sporočila, da bo program preprečevanja nastajanja odpadkov vključen v program ravnanja z odpadki za vse tokove odpadkov, ki je v pripravi. A je komisija ocenila, da obstaja kršitev, zato je julija napovedala, da bo odprla postopek kršitve.