Osnutek podnebnega dogovora ne omenja odprave fosilnih goriv

Poziva zgolj k zmanjšanju proizvodnje in potrošnje fosilnih goriv do leta 2050.
Fotografija: FOTO: Thomas Mukoya/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Thomas Mukoya/Reuters

Novi osnutek zaključnega dogovora podnebne konference v Dubaju (Cop28), ki ga je predsedstvo konference objavilo danes popoldne, poziva k zmanjšanju proizvodnje in potrošnje fosilnih goriv »na pravičen, urejen in enakopraven način, ter doseg podnebne nevtralnosti do, pred ali okoli leta 2050, skladno z znanostjo.« Odprave fosilnih goriv ne omenja.

EU in več organizacij, ki se zavzemajo za čim prejšnjo odpravo fosilnih goriv, so osnutek označile kot »precejšnje razočaranje« in nesprejemljiv. A pričakujejo, da to ne bo zadnja verzija besedila. Države se lahko zavzamejo za pomembno izboljšanje besedila o energetskem prehodu, pa tudi drugih besedil (glede financiranja), ter jutri predstavijo močnejši osnutek, ki bo pripeljal nazaj odpravo fosilnih goriv in vključeval zajeten finančni paket, ki bo državam v razvoju pomagal izvesti energetski prehod, je ocenila Catherine Abreu, direktorica Destination Zero, ene od organizacij, katere strokovnjaki so prvi komentirali osnutek besedila.

Predsedstvo se je odločilo poslušati manjšino

Prejšnje različice so vključevale več možnosti odprave fosilnih goriv. Za to se med drugim zavzema več kot sto držav, med njimi nizko ležeče otoške države, ki so  najbolj ogrožene zaradi podnebnih sprememb, in EU. Proizvajalke nafte, zlasti Savdska Arabija, Irak in druge članice skupine Opec, pa nasprotujejo vsakršni omembi fosilnih goriv – tako odpravi kakor postopnemu opuščanju.

»Na nobeni podnebni konferenci še ni bilo tako odkritih pogovorov o potrebi po pospešitvi prizadevanj za odpravo fosilnih goriv ter povečanje obnovljivih virov energije. Ne predstavljam si, da bi bila takšna razprava mogoča na podnebni konferenci pred dvema letoma. Vendar pričujoč osnutek teh pogovorov ne odseva,« je razočaranje nad besedilom izrazila Abreu.

Predsedstvo Cop28 se je po njenih besedah odločilo poslušati manjšino držav, ki nasprotujejo vključitvi odprave fosilnih goriv v besedilo. Poleg glavnih nasprotnic, Savdske Arabije in Iraka, naj bi zadržke imele tudi države iz skupine Like minded developing countries, v kateri sta med drugim Kitajska in Indija. Države iz skupine Najmanj razvitih pa so poudarile, da je pomembno priznati, da so v slabšem položaju od razvitih, zato potrebujejo podporo za izpolnjevanje podnebnih zavez. »Majhna skupina držav blokira proces,« je povzela Abreu in dodala, da ZDA za zaprtimi vrati ne povedo vedno tistega, kar govorijo javno, Indija pa še ni povedala veliko.

Brez zagotovil o financiranju

energetskega prehoda držav v razvoju

Daleč pod pričakovanji so tudi besedila v okviru finančnega paketa za doseganje energetskega prehoda. To je po beseda Abreu ponovitev nekaterih besedil iz pariškega podnebnega sporazuma. »Zgolj priznava, da bodo države v razvoju potrebovale sredstva za energetski prehod, ne pove pa, ali bodo zagotovljena.« Države v razvoju – tudi tiste, ki podpirajo odpravo fosilnih goriv, kot je Kolumbija – so glede tega jasne: potrebovale bodo pomoč, zato mora besedilo zagotoviti, da bo na voljo finančna in tehnološka podpora za povečanje obnovljivih virov energije.«

Vključitev besed pravičen in enakopraven je majhna pozitivna stvar v osnutku, ki je precejšnje razočaranje, je dejala Abreu, in dodala, da je dialog o pravičnem prehodu na Cop28 zastal.

Osnutek vsebuje tudi odstavek o razvoju tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljika, za katere navaja, da se morajo povečevati v enakem obsegu kot obnovljivi viri energije. »Toda znanost govori, da bodo te tehnologije imele zelo omejeno vlogo v sektorjih, kjer je zajemanje emisij oteženo. V tem desetletju se je treba osredotočiti na bistveno povečanje obnovljivih virov energije in to energijo uporabiti za umik fosilnih goriv iz energetskega sistema,« je opozorila Abreu. Zato je pomembno, da so v besedilu obnovljivi viri energije in povečanje energetske učinkovitosti povezani z odpravo fosilnih goriv. V trenutnem osnutku so ločeni.

* Pot na podnebno konferenco v Dubaj (Cop28) je bila financirana iz Sklada za podnebne spremembe.

Komentarji: