Petkova tema se v soboto ne bo razkadila

V soboto bodo žarki najprej posijali na elektrarne na zahodu države.

Objavljeno
10. november 2016 18.16
mfa_os sticna
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – Danes bodo štirikilovatne sončne elektrarne v povprečju pokrile osem odstotkov potreb gospodinjstev, v Novem mestu bo elektrike dovolj le za računalnik. V soboto se bo povprečje popravilo na slabih 40 odstotkov potreb.

Po napovedi EnerizAIR bosta danes še največ elektrike proizvedli sončni elektrarni v Novi Gorici in Portorožu. Z 1,3 kilovatne ure (kWh) bosta pokrili po 12 odstotkov potreb štiričlanskih gospodinjstev, kar pomeni napajanje pomivalnega stroja, pečice in pralnega stroja. V Slovenskem e-forumu so izračunali, da povprečno gospodinjstvo na dan porabi 10,85 kWh elektrike. Tretja bo elektrarna v Lescah z 1,1 kWh (9 odstotkov potreb), četrta bo elektrarna v Ljubljani z 0,8 kWh (7 odstotkov potreb), peta elektrarna v Murski Soboti z 0,7 kWh (6 odstotkov potreb), šesta pa bo elektrarna v Mariboru z 0,6 kWh (5 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo proizvedla sončna elektrarna v Novem mestu. Z 0,4 kWh bo pokrila le tri odstotke potreb oziroma le delovanje računalnika.

V soboto bo bolje, vendar daleč od ravni, ki bi omogočila samopreskrbo. Največ elektrike bo tako proizvedla sončna elektrarna v Portorožu. S 7,5 kWh bo pokrila 69 odstotkov potreb gospodinjstva. Druga bo elektrarna v Novi Gorici s 5,4 kWh (50 odstotkov potreb), tretja bo elektrarna v Lescah s 4,8 kWh (44 odstotkov potreb), četrta bo Ljubljana s štirimi kWh (36 odstotkov potreb), peto bo Novo mesto s 3,5 kWh (32 odstotkov potreb), šesta pa bo elektrarna v Mariboru z 2,8 kWh (25 odstotkov potreb). Najmanj elektrike bo v soboto proizvedla sončna elektrarna v Murski Soboti. Z 2,4 kWh bo pokrila 22 odstotkov potreb gospodinjstva oziroma hladilnik, stanje pripravljenosti in razsvetljavo.

Toplote bo malo

Danes bodo le v Portorožu sončni zbiralniki lahko segreli 80-litrski bojler vode, v Novi Gorici bo toplote malo zmanjkalo. Podobno bo v soboto, le da bodo 40 odstotkov vode s soncem lahko segreli še v Lescah.