Plovba na Cerkniškem jezeru: odlok bolj po meri ptic in rib kot ljudi

Predlog odloka o plovbnem režimu po Cerkniškem jezeru je v preteklem tednu na Cerkniškem dvignil precej prahu.

Objavljeno
04. julij 2015 22.38
Ribolov na Cerknišem jezeru. V Cerknici 23.7.2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Cerknica – Po mnenju nekaterih občinskih svetnikov bi nov predlog odloka prioritete varovanja obrnil na glavo. Odlok naj bo napisan po meri ljudi, ne pa po meri ptic in rib. Pred sprejetjem odloka zahtevajo javno obravnavo.

Predlog odloka o plovbnem režimu po Cerkniškem jezeru je v preteklem tednu na Cerkniškem dvignil precej prahu. Občinski svetniki, so odlok v prvem branju brez glasu proti podprli in pohvalili dosedanje delo novega vodstva Notranjskega regijskega parka, pet sodelujočih v razpravi pa je zahtevalo številne popravke, nekateri takšne, ki ne bi dajali prednosti pticam in ribam, ampak ljudem.

Glavni očitek, ki je letel na pripravljavca, zavod Notranjski regijski park, je bil, da bi bila zaradi zapor plovbe v coni C od jezera odrezana vas Gornje Jezero. Zapora bi veljala spomladi v času gnezdenja ptic in v času vodostaja, nižjega od 400 centimetrov, kar bi bil redko dosegljiv pogoj. Ovira bi bila tudi to, da nobeno izmed treh načrtovanih pristanišč ni predvideno na območju Gornjega Jezera. »Če zavod za varstvo narave nalaga toliko pogojev, pa naj oni sprejmejo odlok, če so ga sposobni. Ampak očitno ga niso, sicer bi ga že,« je dejal občinski svetnik Bogdan Zevnik, sicer direktor občinske uprave v občini Loška dolina.

Kdo bo skrbel za red?

Odlok po mnenju sodelujočih v razpravi ne opredeljuje izvajalcev nadzora in izvajalca javne gospodarske službe, ki bo skrbel za red na jezeru. Zahtevali so znižanje vodostajev, ob katerih bi bila plovba še mogoča, opredelitev pojmov etnološko plovilo in območje Cerkniškega jezera pa tudi upravičencev do brezplačnih letnih dovolilnic za plovbo. Pripomnili so, da odlok ni usklajen s cerkniškimi turističnimi delavci in da zahteva širšo javno razpravo.

V bran ureditve plovbe oziroma sprejetja odloka je stopil župan Marko Rupar, rekoč, da je »na jezeru ogromno ljudi, ki si želijo razmer, ko je vse dovoljeno in nas nihče za nič ne preganja, ko imamo vandalizem, potopljene čolne, kar ni v čast ne domačinom, še manj turistom. Ker je Cerkniško jezero edinstveno v Sloveniji in še pod strogo kontrolo zavoda za varstvo narave, je dober odlok še toliko težje narediti. Zato bomo vse pomisleke do naslednjega branja preučili,« je napovedal župan.

Čim prej po evropski denar

»Pripombe bomo premleli in upoštevali,« se je po razpravi odzval tudi direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed. »Organizirali bomo javno razpravo in pripravili nov predlog odloka, ki ga bo ali pa ne bo na koncu sprejel občinski svet,« je napovedal. Podjed je povedal, da so se pisanja odloka lotili zato, da bi bila plovba po Cerkniškem jezeru varna, prijetna, z urejeno infrastrukturo, kot je drugod, ne pa zato, da bi jo omejili. Z odlokom so pohiteli, da bi lahko čim prej pridobili vodno dovoljenje, ki je pogoj za kandidiranje za kohezijski denar prihodnjo pomlad. Brez evropskega sofinanciranja bi bila gradnja infrastrukture na jezeru težko uresničljiva. Upoštevati pa so morali tudi smernice zavoda za varstvo narave in načrta upravljanja Notranjskega regijskega parka, ki ga je potrdil cerkniški občinski svet.