Podpora električnim vozilom

EU bo podprla študije in postavitev 115 hitrih polnilnic v Srednji Evropi, tudi Sloveniji.

Objavljeno
19. november 2014 18.18
Eliktrični avto v Ljubljani, 19. marca 2014
B. T., gospodarstvo
B. T., gospodarstvo

Ljubljana – Evropska unija bo z več kot 3,5 milijona evrov podprla čezmejni promet z električnimi vozili v Srednji Evropi. Projekt bo zajemal študije mogočega prometa in postavitev 115 postaj za hitro polnjenje električnih vozil na pomembnih prometnih koridorjih.

Projekt poteka v okviru programa TEN-T (http://inea.ec.europa.eu/en/ten-t/ten-t.htm), namenjenega posodobitvi prometne infrastrukture, zlasti pa železnic in pristanišč, na pomembnih evropskih prometnih smereh. »Evropa mora prilagoditi svojo cestno infrastrukturo, da bi zadostila zahtevam potrošnikov po električni mobilnosti, saj število čistejših in učinkovitejših vozil, vključno z električnimi, čedalje bolj narašča. Ena od prednostnih nalog je omogočiti učinkovit prevoz na dolge razdalje v interoperabilni mreži, kar naj bi v zameno spodbudilo povečano uporabo električnih vozil,« sporočajo iz Evropske komisije.

Evropski projekt bo zajel študije, katerih cilj je proučiti želje in potrebe potrošnikov v zvezi z električnim polnjenjem. Poleg tega bo v Avstriji, na Hrvaškem, v Nemčiji, na Slovaškem in v Sloveniji vzpostavljenih 115 polnilnih postaj visoke moči, povezanih v polnilno omrežje, ki bo v Avstriji, Sloveniji in na Slovaškem pokrivalo celo državo, povezano pa bo tudi z Münchnom in Zagrebom. Slovenski električni strokovnjaki so že opozorili, da hitre polnilne postaje na avtocestah ohranjajo Slovenijo le kot tranzitno državo, bolje bi bilo potnike ustaviti za nekaj časa.

Projekt bo osredotočen na vzpostavitev tehnologij, primernih za uvedbo v kratkem roku (polnjenje baterij visoke moči), in na izvedbo študij, ki bodo proučile uvajanje dopolnilnih rešitev, ki bodo na voljo srednjeročno, denimo polnjenje gorivnih celic električnih vozil z vodikom. Projektu je bil v okviru razpisa za leto 2013 dodeljen evropski denar in pomoč zunanjih strokovnjakov.