Odpadni plastiki bodo dodajali vrednost

Dober milijon evrov nemške naložbe v razvojni center, ki bo sledil potrebam gospodarstva.

Objavljeno
13. september 2016 18.26
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Maribor - ALBA Group, pri nas ima hčerinsko podjetje Interseroh, je danes v Limbušu odprla svoj nov kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov. Investicija v opremo raziskovalno-razvojnih laboratorijev znaša več kot milijon evrov.

Interserohov kompetenčni center je prvi v Evropi, ki bo svoje raziskovalno-razvojne aktivnosti in specifična znanja na področju reciklaže odpadnih plastičnih materialov usmerjal v potrebe gospodarstva. »Na naši novi lokaciji bomo za potrebe gospodarstva izvajali celovit razvoj recikliranih plastičnih materialov in tako utrdili našo vodilno vlogo pri uvajanju sodobnih in trajnostnih rešitev na področju recikliranja. Z edinstvenimi storitvami bomo naše naročnike podpirali na poti evropske ekonomije v smeri krožnega gospodarstva, kar je v skladu s sodobnimi trendi okoljske odgovornosti. Ugoden geografski položaj Maribora nam omogoča, da bomo lahko logistično optimalno delovali tako na nemškem kot tudi na celotnem vzhodnoevropskem trgu«, je poudarila Manica Ulčnik-Krump, vodja raziskav in razvoja poslovne enote recycled-resource v Interserohu in prokuristka mariborskega kompetenčnega centra Interseroh Plastics Research& Development.

Na podlagi zahtev in povpraševanj naročnikov bo kompetenčni center razvijal nove in inovativne materiale, izdelane iz odpadne plastike, naročnikom pa bo nudil tudi strokovno podporo in svetovanje pri razvoju novih materialov in optimizaciji procesov njihove predelave ter zagotavljal stroškovno optimizacijo proizvodnje in
predelave odpadnega materiala. Metodologija dela v novem kompetenčnem centru za recikliranje plastičnih materialov temelji na dolgoletnem raziskovalnem delu mednarodne skupine Alba Group, ki je razvila tako imenovani recycled-resource postopek, ki omogoča »up cycling«, kar pomeni, da se odpadni plastiki zagotovi novo življenje, saj se iz nje proizvedejo visoko kakovostni reciklirani plastični materiali.

Proces temelji na pametni ponovni uporabi materialov in zagotavlja učinkovito, varno in cenovno ugodno predelavo odpadnih plastičnih materialov. Posledično omogoča ustvarjanje ekonomske in socialne dodane vrednosti ter podpira trajnostni razvoj družbe. Postopek recycled-resource omogoča takšno recikliranje materialov, ki ne zagotavlja zgolj ohranjanja tehničnih lastnosti materialov, temveč dosega rast vrednosti materiala v vsakem njegovem nadaljnjem življenjskem ciklu, česar z običajnimi postopki recikliranja ni mogoče doseči. Uporaba recikliranih plastičnih materialov proizvedenih po tem postopku zmanjšuje emisije toplogrednih plinov za od 30 do 50 odstotkov, odvisno od sestave materiala.