Razlitje nafte pred Trinidadom in Tobagom ogroža vrh sezone

Nafta trenutno ogroža najmanj 15 kilometrov obale na jugozahodu otoka Tobago, vključno z neokrnjenimi plažami.
Fotografija: Razlitje nafte se je zgodilo ravno v dneh, ko na otokih čakajo tisoče turistov. FOTO: Clement Williams/AFP
Odpri galerijo
Razlitje nafte se je zgodilo ravno v dneh, ko na otokih čakajo tisoče turistov. FOTO: Clement Williams/AFP

V Karibskem morju pred Trinidadom in Tobagom se je v začetku tedna v nepojasnjenih okoliščinah razlila večja količina nafte. Razlitje nafte trenutno ogroža najmanj 15 kilometrov obale na jugozahodu otoka Tobago, vključno z neokrnjenimi plažami. Potapljači že več dni skušajo zajeziti izlivanje nafte iz ladje, ki jo je posadka zapustila, poroča BBC.

Generalni sekretar Tobaga Farley Augustine je v soboto dejal, da bo vlada razlitje nafte najverjetneje obravnavala kot naravno nesrečo najvišje, tretje stopnje. »Vsi indici kažejo, da bomo primorani sprejeti to odločitev,« je dejal Augustine.

Razlitje na otočju trenutno obravnavajo kot naravno nesrečo druge stopnje, kar pomeni, da Urad za pripravljenost in obvladovanje nesreč meni, da lahko država razlitje obvladuje sama. Razglasitev tretje stopnje pa predvideva, da država pri obvladovanju naravne nesreče potrebuje mednarodno pomoč.

Razlitje je preobsežno, da bi ga lahko počistili doma. FOTO: AFP
Razlitje je preobsežno, da bi ga lahko počistili doma. FOTO: AFP

Ladja z imenom The Gulfstream se je v Karibskem morju prevrnila v sredo, neidentificirana posadka pa o tem ni obvestila nobenega pristojnega organa.

Pri čiščenju morja poleg vladnih uslužbencev pomaga tudi več kot tisoč prostovoljk in prostovoljcev.

Nafta je dosegla tudi neokrnjene plaže. FOTO: AFP
Nafta je dosegla tudi neokrnjene plaže. FOTO: AFP

Razlitje nafte otočje bremeni le nekaj dni pred pustnim praznovanjem, ki na Trinidad in Tobago pripelje množice turistov, pustni čas pa je zato izrednega pomena za lokalno gospodarstvo.

Preberite še:

Komentarji: