Šefčovič: Moramo znižati stroške energije

Trilaterala: Miro Cerar s kolegoma iz Hrvaške in Avstrije o izrednem pomenu evropske energetske unije.

Objavljeno
28. marec 2015 17.58
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Schladming - V avstrijskem Schladmingu so se danes na tristranskem srečanju sestali predsedniki vlad Slovenije, Hrvaške in Avstrije, pridružil pa se jim je tudi podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Tema srečanja je bila predvsem energetika, poroča STA.

Premier Miro Cerar je poudaril, da se Slovenija zavzema za energetsko integracijo na ravni EU. »Zavedamo se velikega pomena varne energije, torej da je energija dostopna ljudem in to po čim ugodnejših cenah. Evropa se mora zavzemati tudi za povečanje učinkovitosti pri pridobivanju energije in za zmanjšanje negativnih pojavov, kot so škodljivi izpusti,« je povedal Cerar in dodal, da si želijo čiste energije in obnovljivih virov. »Tudi Slovenija je na tem področju na pravi poti.«

Avstrijski kancler Werner Faymann je poudaril, da sodelovanje pri integraciji energetske unije prinaša prednosti pri cenah in energetki varnosti. »Energetika je ključna za nadaljnji razvoj trga dela in gospodarstva. Politika mora postaviti pogoje, da bodo ob upoštevanju varovanja okolja cene energentov dostopne in da bo naša industrija konkurenčna na mednarodnem trgu,« je povedal kancler.

Tudi hrvaški premier Zoran Milanović je izrazil podporo Hrvaške evropski energetski uniji. Kot največjo energetsko prioriteto svoje države je izpostavil izgradnjo terminala za utekočinjeni plin na otoku Krk. Med energetskimi projekti je omenil tudi načrte za raziskovanje in morebitno črpanje nafte oziroma plina v hrvaškem delu Jadrana.

Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za energetiko, Šefčovič se je vsem trem voditeljem v Schladmingu zahvalil za podporo strategiji za vzpostavitev energetske unije in napovedal, da bo v kratkem obiskal države vseh svojih današnjih sogovornikov in jim bo še bolj natančno razložil, kaj za države pomeni energetska unija.

»Moramo zagotoviti energijo po dostopnih cenah in energetsko varnost. Moramo se truditi znižati stroške energije v Evropi. Prilagoditi pa moramo tudi energetske potrebe v procesu dekarbonizacije, ki se izvaja v EU,« je povedal komisar. Ob tem je dodal, da so danes razpravljali še o načinih izboljšanja delovanja elektro omrežij, tako da bi lažje vključevali obnovljive vire. Pogovor je potekal tudi o tem, kako opolnomočiti državljane, da lahko izbirajo vir energije in to tudi po cenah, da bo to področje postalo bolj konkurenčno.

Tokrat so se predsednikiv vlad Slovenije, Hrvaške in Avstrije srečali že četrtič; prvič avgusta 2013 v Gradcu, nekaj več kot mesec dni po vstopu Hrvaške v EU, drugič junija lani na Brdu pri Kranju in tretjič 9. decembra lani v Opatiji.