Sonce so ta teden bolj prekrivali oblaki

Danes poraba elektrike v gospodinjstvu presega proizvodnjo v sončni elektrarni, jutri bo bolje.

Objavljeno
18. junij 2015 19.49
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – V povprečju bi štirikilovatna sončna elektrarna v preteklem tednu povsod v Sloveniji proizvedla dovolj elektrike za povprečno rabo štiričlanskega gospodinjstva, danes pa že ne več. Jutri bo spet dovolj elektrike v Murski Soboti in Novem mestu.

Štirikilovatna (kV) sončna elektrarna v Lescah bo danes proizvedla 8,3 kilovatne ure (kWh) elektrike, kar pomeni zadovoljitev 76 odstotkov potreb štiričlanskega gospodinjstva oziroma vseh naprav povprečnega gospodinjstva, razen hladilnika, zamrzovalnika in razsvetljave. Malenkost bolj se bo s proizvodnjo 8,4 kWh povprečni dnevni porabi 10,85 kWh približala sončna elektrarna v Ljubljani. Še manj bo proizvedla elektrarna v Mariboru, 68 odstotkov potreb, elektrike iz nje ne bo dovolj za velike gospodinjske aparate. Najmanj sonca bo danes v Murski Soboti, le za 63 odstotkov potreb. Elektrarna bo namreč proizvedla le 6,9 kWh, kar ne omogoča uporabe velikih gospodinjskih aparatov in računalnika. Le malo bolje bo v Novi Gorici, s 7,1 kWh bo sončna elektrarna zadovoljila 65 odstotkov potreb. V Novem mestu bo nastalo 9,7 kWh, kar je dovolj za 89 odstotkov potreb, izključiti bi bilo treba le štedilnik in naprave v stanju pripravljenosti. Portorož se z 8,4 kWh ne bo kopal v soncu, proizvodnja sončne elektrarne bo pokrila 77 odstotkov potreb, enako kot v Ljubljani.

Več sonca v soboto

Jutri bo povsod bolje. V Lescah bo proizvodnja dosegla 9,4 kWh oziroma 87 odstotkov potreb gospodinjstva, brez pralnega stroja, računalnika in štedilnika. V Ljubljani elektrike ne bo dovolj le za računalnik, saj bo elektrarna proizvedla 10,8 kWh oziroma pokrila 99 odstotkov porabe. V Mariboru bo sončna elektrarna proizvedla 10,4 kWh, kar zadošča za vse naprave povprečnega gospodinjstva, razen štedilnika. V Murski Soboti bo 11 kWh zadoščalo za vse naprave gospodinjstva. V Novi Gorici bo sonce sijalo najmanj, sončna elektrarna bo pokrila le 75 odstotkov potreb. V Novem mestu pa bo, nasprotno, najbolj sončno, elektrarna bo proizvedla 11,9 kWh, dovolj za 109 odstotkov potreb. V Portorožu še vedno ne bo zelo sončno, vendar bolj kot danes. Sončna elektrarna bo proizvedla 10 kWh, kar bo zadoščalo za vse naprave gospodinjstva, razen štedilnika in računalnika.

V vsej Sloveniji bodo danes sončni kolektorji segreli dovolj vode za gospodinjstva s porabo 80 ali 140 litrov tople vode. Za porabo 200 litrov tople vode pa bo danes povsod premalo sonca, najmanj ga bo zmanjkalo v Portorožu. Pri tem bi sončni kolektorji prihranili od 0,6 do dobrega litra kurilnega olja, od 0,6 do kubičnega metra plina, najmanj 4,7 kWh elektrike ali kilogram do dva lesnih peletov.

Tudi sončni kolektorji bodo jutri lahko segreli več vode, prihranki goriv za klasično segrevanja vode pa bodo ustrezno višji.