Začetek ogrevanja naj ne ogrozi zraka

Male kurilne naprave izpustijo v zrak dve tretjini delcev v zraku, ki škodujejo zdravju.

Objavljeno
19. oktober 2015 13.39
Dimnik, kurjenje na les, 5.2.2014, Črešnjevec ob Dravi
B. T., gospodarstvo
B. T., gospodarstvo

Ljubljana - Kurilna sezona se je začela, z njo pa tudi povišane koncentracije delcev PM10 iz malih kurilnih naprav, ki so glavni krivec za slabo kakovost zraka v tem času. »Male kurilne naprave so v Sloveniji v dveh tretjinah vir delcev PM10, ki imajo škodljive vplive na zdravje ljudi, zlasti, če je dni s preseganji delcev več kot 35 na leto, in če so dnevi s preseganji zaporedni. Epidemiološke raziskave dokazujejo, da lahko onesnažen zrak pomembno vpliva na zdravje ljudi, predvsem na srce, pljuča in ožilje,« opozarjajo na ministrstvu za okolje in prostor.

Povišane koncentracije delcev se večinoma pojavljajo pozimi, ko prevladujejo tipične anticiklonalne razmere s šibkimi vetrovi ter z izrazitimi plitvimi temperaturnimi obrati v prizemnih plasteh ozračja. Najvišje urne koncentracije delcev v dnevu se pojavljajo v jutranjih urah in zvečer, ko je prisoten temperaturni obrat, male kurilne naprave pa aktivne.

Na sedmih območjih s slabo kakovostjo zraka (mestne občine Murska Sobota, Maribor, Celje, Kranj, Ljubljana in Novo mesto ter Zasavske občine) so izdelani in se uresničujejo Načrti kakovosti zraka. Vendar pa je tudi na drugih območjih v Sloveniji v času kurilne sezone, aktualna problematika slabe kakovosti zraka iz malih kurilnih naprav, predvsem zaradi uporabe lesa v neučinkovitih starih kuriščih na trdna goriva ali v drugih napravah z neoptimalnim zgorevanjem lesne biomase. Prav tako je pomembno, da lastniki naprave redno vzdržujejo in čistijo, da v njih pravilno kurijo in da so drva dovolj suha (idealna vlažnost drv za gorenje je 10-odstotna, toda že z vlažnostjo drv do 20 odstotkov smo lahko zadovoljni).

Ključni težavi neprimernega kurjenja v malih kurilnih napravah sta zelo znižan izkoristek drv (če imamo, denimo, slabo sušena drva v kombinaciji s slabo kurilno napravo, izkoristek drv pade tudi pod 50 odstotkov kurilne vrednosti) in s tem zelo veliko in povsem nepotrebno povišamo stroške gospodinjstva za ogrevanje ter zelo veliko povišanje izpustov delcev PM10 (lahko gre tudi za več kot desetkratne izpuste v primerjavi s sodobno in pravilno posluževano malo kurilno napravo). Uporabnikom malih kurilnih naprav so na voljo koristne informacije o pravilni pripravi drv in pravilnem kurjenju.