Zaveze držav za vrh v Parizu prešibke

Po analizi bi tudi za Evropsko unijo in ZDA moral emisije zmanjšati kdo drug, sicer se bo planet preveč segrel.

Objavljeno
02. april 2015 18.04
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Sledilec podnebnih ukrepov (The Climate Action Tracker), sestavljen iz več uveljavljenih organizacij, je po lastni celoviti metodi ocenil poštenost in učinkovitost zavez držav, da se planet ne bi segrel za več kot dve stopinji Celzija. Ne gre dobro.

Po do zdaj najbolj razviti in celostni metodi za ocenjevanje pravičnosti in skladnosti zavez držav s ciljem, da se planet do konca stoletja ne sme segreti za več kot dve stopinji Celzija, je The Climate Action Tracker (CAT) ugotovil, da države niso na poti do zadostnega dogovora v Parizu konec leta. Znanstveniki CAT, ki prihajajo iz štirih organizacij (Climate Analytics, Ecofys, NewClimate Institute in Potsdam Institute for Climate Impact Research), so metodo pripravljali več mesecev, ocenjevali pa so najnovejše zaveze držav, predane Okvirni konvenciji Združenih narodov za podnebne spremembe. Do prvega roka so zaveze predale Evropska unija, Švica, Mehika in Norveška. CAT je vse ocenil kot »srednje«. To pomeni, da njihove zaveze ne preprečujejo segrevanja za več kot dve stopinji Celzija, razen če mnoge druge države namesto njih zmanjšajo emisije bolj, kot je njihov delež. Če bi vse države dobile oceno srednje, bi se planet segrel za več kot dve stopinji Celzija.

Države z različnimi razlagami

»Ocena pravičnosti podnebnih ukrepov je pomembna, ker več držav kot pogoj za svoje višje zaveze postavlja enako ukrepanje drugih držav,« pravi Niklas Höhne z NewClimate Instituta. »Vsi imajo različne poti za odločanje, kaj je pošten napor. Nekateri menijo, da bi države, ki so v zgodovini v zrak prispevale več toplogrednih plinov, morale storiti več. A tudi če bi se s tem strinjale vse države, doslej ni bilo znano, koliko je dovolj,« dodaja Höhne. Prvič je namreč CAT pripravil popolnoma pregleden način za primerjavo predlogov z več razlagami, kaj je pravično.

V nekaterih primerih, denimo za Kitajsko, ki še ni oddala novih zavez, je CAT ocenil njene napovedane politike. Tudi za Kitajsko velja ocena srednje. Ravno tako v sredo predstavljen načrt ZDA, o katerem v CAT pravijo, da je najmanj ambiciozna pot do dveh stopinj Celzija. Po analizi bodo morale ZDA uvesti dodatne politike, da bodo dosegle predlagane cilje. Načrtovane politike so dovolj za doseganje ciljev, postavljenih za leto 2020, ne pa tudi za 2025, ko se cilji za zmanjšanje emisij zvišajo.

Napredek je, a ni dovolj

»Političen pomen ZDA ne sme biti podcenjen. Če bi se ZDA odločile za bolj ambiciozne cilje, bi to imelo velik globalni vpliv,« meni Bill Hare iz Climate Analyticsa. »Cilj ZDA za leto 2025 je skladen z načeli porazdeljenih prizadevanj za zmanjšanje emisij, pri čemur so pomembni zmožnost in stroški. Vendar je to premalo, če upoštevamo pristope, ki se osredotočajo na enake kumulativne emisije in zgodovinsko odgovornost. V tem primeru bi si morale ZDA postaviti ostrejše cilje za zmanjšanje emisij,« dodaja Höhne.

»Nekaj napredka je, precej predlogov ciljev in ukrepov se je premaknilo od »nezadostnih« do srednjih. Vendar je še dolga pot do tega, da bodo predlogi držav v Parizu skladni s ciljem dveh stopinj Celzija,« ugotavlja Hare in upa, da bo njihova metoda pomagala vladam, medijem in opazovalcem oceniti prispevke držav za dogovor v Parizu decembra letos. CAT zdaj analizira ruske zaveze. Zadnji pogovori pred vrhom v Parizu bodo še oktobra in novembra.