Koalicija podpira proračun, Erjavcu zagotovilo o uskladitvi pokojnin

Večina poslancev sprejela splošni predlog rebalansa proračuna za leto 2015. Uskladitev pokojnin v proračunu za 2016.

Objavljeno
20. februar 2015 12.31
Državni zbor
M. Č., Ni. Č., Delo.si, Mo. H., notranja politika, STA
M. Č., Ni. Č., Delo.si, Mo. H., notranja politika, STA

Ljubljana − Koalicija je po zapletih pri sprejemanju rebalansa proračuna pozno popoldan po sestanku koalicije vendarle dosegla dogovor. Večina poslancev je splošni del rebalansa potrdila. Od navzočih 78, je 49 poslancev glasovalo za, 29 proti. »Celotna koalicija podpira rebalans proračuna, zagotovoljeni so vsi glasovi,« so sporočili iz SMC.

Uskladitev pokojnin v proračunu za leto 2016

Pred glasovanjem je predsednik poslanske skupine Desus Franc Jurša dejal, da je poslanska skupina Desus dobila zagotovilo, da se bodo pokojnine za leto 2015 uskladile, če bodo prihodnji teden objavljeni podatki pokazali, da je bila gospodarska rast v letu 2014 več kot 2,5-odstotna. Pokojnine bodo poskušali uskladiti v letu 2016.

"»Sedaj smo se dogovorili, da v letu 2016 bo usklajevanje pokojnin in bodo sredstva za usklajevanje zagotovljena v proračunu za leto 2016,« je pojasnil Erjavec. S tem zagotovilom so pogojevali podporo rebalansu, o katerem DZ odloča danes.

Erjavec: Morebiten pretres koalicije ni naš problem

Erjavec je vztrajal, da Desus ne bo podprla rebalansa proračuna, če ne bo prejela zagotovila o usklajevanju pokojnin. »Finančni minister Dušan Mramor ne razume, da je koalicijska pogodba zaveza,« je Erjavec ocenil pred prihodom premierja Mira Cerarja v Desus. Ali se lahko zato zatrese koalicija, pa odgovarja, da to ni njihov problem.

Izredni sestanek koalicije, sejo dvakrat prekinili

Poslanci Desusa so srečanje s Cerarjem prekinili za dobro uro zaradi premierjevega odhoda na Gospodarsko zbornico Slovenije. Ne Cerar ne Erjavec izjav novinarjem nista dajala, a kot so pojasnili v poslanski skupini Desus, do dogovora zgodaj popoldan še ni prišlo.

Zaradi zapletov pri rebalansu so poslanci na zahtevo vodje poslasnke skupine SMC Simone Kustec Lipicer tik pred glasovanjem prekinili sejo za 45 minut. Medtem se je sestala koalicija. Po preteklih 45 minutah, je ponovno prekinitev seje za 45 minut zahteval vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša.

Če deset poslancev Desusa ne bi glasovalo za rebalans, ta verjetno ne bi bil sprejet. Vse poslanske skupine opozicijskih poslanskih skupin so ga namreč zavračale, ker da je zgrešen in ni razvojno naravnan, preostali koalicijski stranki SMC in SD pa imata skupaj le 42 poslancev. V primeru, da bi bili poslanci Desus pri glasovanju vzdržani in bi rebalans vseeno šel skozi parlamentarno sito, pa bi bil to zelo slab znak za koalicijo.

Erjavec pričakuje usklajevanje pokojnin

Erjavec je v proračunu pričakoval izpolnitev koalicijske pogodbe, ki pravi, da bodo ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti usklajevali pokojnine. Pred srečanjem poslanske skupine Desus s Cerarjem je dejal, da v današnjem pogovoru z Mramorjem glede usklajevanja pokojnin nista prišla nikamor. »On ne razume, da je koalicijska pogodba zaveza. On to gleda s finančnega stališča,« je dejal Erjavec.

Po njegovih besedah ne gre za razmerje med finančnim ministrom in Desus: »Koalicijsko pogodbo smo podpisali s predsednikom SMC in on bo povedal, ali želi, da podpremo proračun. Če bo usklajevanje, ga bomo, če ne, pa ga ne moremo.«

Na vprašanje, ali se lahko zato zatrese koalicija, pa Erjavec odgovarja, da to ni njihov problem. »Mi vemo, kaj smo zapisali v koalicijsko pogodbo in pri tem vztrajamo,« je dodal. Mramor je namreč Erjavcu povedal le, da usklajevanja pokojnin ne bo, če ne bo denarja. »A mi na take pogoje ne moremo pristati. To naj bi povedal takrat, ko smo podpisovali koalicijsko pogodbo,« je dodal.

Mramor tako ni zagotovil, pravi Erjavec, da bi sredstva za usklajevanje pokojnin v prihodnjem januarju zagotovili s proračunom za leto 2016.

Mramor je sicer danes obiskal poslansko skupino NSi, a je bil z odgovori glede zapletov z Desus skop. »Kako se bo izšlo z rebalansom, bomo videli pri glasovanju,« je dejal novinarjem. Ni pa odgovoril na vprašanje, ali lahko zagotovi usklajevanje pokojnin.

Povzetek prvega dneva izredne seje: »Desusova podpora rebelansu negotova«.