25 let SLS: Bogovič za opuščanje zastarelih ideoloških vzorcev

Na slovesnosti sta člane nagovorila prvi predsednik predhodnice SLS Ivan Oman in predsednik stranke Franc Bogovič.

Objavljeno
12. maj 2013 16.01
SLS 25 let
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

Krško − Druga največja opozicijska stranka, SLS, bo danes s slavnostno akademijo v Krškem obeležila 25-letnico svojega delovanja, piše Slovenska tiskovna agencija. Na slovesnosti, na katero so vabljeni vsi dosedanjih predsedniki SLS, je člane nagovoril prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, predhodnice SLS, Ivan Oman, osrednji nagovor pa je imel zdajšnji predsednik stranke Franc Bogovič.

Bogovič pozval k opuščanju zastarelih ideoloških vzorcev

Država se bo iz krize lahko rešila le z odstranitvijo zastarelih ideoloških vzorcev, tako da bo prisluhnila svojim ljudem in Slovenijo rešila v zavezništvu z njimi, je ob današnji 25-letnici SLS v Krškem opozoril njen predsednik Franc Bogovič. Brez zavedanja, da so ne glede na politično barvo država vsi ljudje, ne gre več naprej, je poudaril.

Bogovič se je v svojem govoru najprej vrnil v zgodovino in spomnil, da so z njeno ustanovitvijo sporočili, da je bila v Jugoslaviji ustanovljena prva politična stranka, ki bo Slovence popeljala v samostojno državo parlamentarne demokracije in spoštovanja človekovih pravic.

Ob tem je izpostavil, da so današnji problemi enako težki kot takratni, priložnosti pa je vsaj na videz manj. Namreč Slovenija se ne zna in ne zmore izkopati iz njih ravno zaradi ostajanja njene politike na svojih okopih, ki so po njegovi oceni vezani na preteklost in dediščino prejšnjega sistema.

Za njihovo rešitev Slovenci ne potrebujejo zasanjanih idej, temveč jasno vizijo države, da bo zmanjšala svoje stroške, obvladala javni dolg in ljudem omogočila pogoje za svobodno delo ter pošteno plačilo, je nadaljeval Bogovič.

SLS ne pristaja na zadolževanje prek vseh razumnih meja

V SLS tudi ne pristajajo, da oblast slovenski narod zadolžuje prek vseh razumnih meja, je dodal in hkrati dejal, da vlade slovenske politične levice nimajo moralne pravice, da državo tako zadolžujejo, kot to počnejo v zadnjih petih letih.

Odgovarjati bodo morali tudi vsi, ki so s pomočjo raznih omrežij državo oplenili za milijone evrov. In tudi med politiki morajo račune položiti vsi, ki ustanovam pravne države ne znajo obrazložiti svojih računov. Saj brez navedenega slovenska politika ne bo dosegla zaupanja, ki ga neizogibno potrebuje za doseganje družbenega soglasja glede potrebnih reform, je dalje menil.

V SLS zato zahtevajo ukrepanje vlade in vse politike. Da se odgovorno poenotijo o problemih in učinkovitih ukrepih. Vse sile morajo usmeriti v prihodnost in sprejetje najboljših ukrepov, ki bodo državno potegnili iz krize. Če tega sedanja vlada ni sposobna, pa naj odide in neha delati škodo, je hkrati podčrtal.

Ivan Oman: država še vedno potrebuje spravo

Na današnji slovesnosti je spregovoril tudi prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman, ki je v prvem delu svojega govora orisal dogodke izpred 25 let, v odzivu na sedanje stanje v državi pa dejal, da država še vedno potrebuje spravo. Na koncu je SLS pozval, naj se napaja pri koreninah ter ohrani svoj program in samostojnost.

Današnje slovesnosti, na kateri so nekaterim zaslužnim članom stranke podelili nagrade za življenjsko delo, se je udeležilo več nekdanjih predsednikov SLS, nekdanjih in sedanjih poslancev ter drugih pomembnih članov.

Še pred slovesnostjo so na gradu Rajhenburg v Brestanici odprli razstavo, na kateri so svoje izdelke in dosežke z različnih področij predstavili člani in simpatizerji SLS. Na sami slovesnosti v Krškem pa bodo podelili tudi nagrade za življenjsko delo v 25-letni zgodovini stranke.

Sprva Slovenska kmečka zveza

SLS je bila ustanovljena 12. maja 1988 kot Slovenska kmečka zveza, piše STA. Takrat je bila to prva demokratična stranka po drugi svetovni vojni v Sloveniji, ustanovljena na edini tedaj možni način, so dodatno pojasnili v SLS. Leta 1990 se je poimenovala Slovenska kmečka zveza − Ljudska stranka in se dodatno registrirala še v skladu z novim zakonom, ki je omogočil oblikovanje novih političnih subjektov.

Toda v vsebinskem, organizacijskem in političnem smislu je šlo samo za formalizacijo dejstva, da se je 12. maja 1988 Slovenska kmečka zveza ustanovila kot prva demokratična stranka na slovenskih tleh, so pojasnili v stranki. Današnje ime je dobila 27. junija 1992.

Stranka, ki je bila pred tem tudi del Demokratične opozicije Slovenije (Demos), je na parlamentarnih volitvah leta 1992 dobila 8,69 odstotka glasov. Štiri leta pozneje je dosegla svoj politični vrhunec, pod vodstvom Marjana Podobnika je na volitvah dobila 19,38 odstotka glasov in vstopila v vlado. Na naslednjih volitvah je stranka dobila slabih 10 odstotkov glasov, nato pa se je njena podpora na volitvah gibala med dobrimi petimi in slabimi sedmimi odstotki.

Leta 2000 se je stranka združila s Slovenskimi krščanski demokrati v stranko z imenom SLS + SKD Slovenska ljudska stranka, ki pa se je z ustanovitvijo NSi znova razdelila. Svoje današnje, staro ime je stranka dobila na kongresu leta 2002.