Ajpes objavil dodatno poslovno poročilo SDS

 SDS spet poročala še drugič, a drugače kot lani in kot drugi. Kaj pomenijo njihove številke, še ni čisto jasno.

Objavljeno
10. april 2015 23.03
Franc Bogovič in Monika Rožej v vrtnariji Valner.Šentjur pri Celju 7. julij 2014.
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Za SDS, ki zadnja leta med vsemi strankami denarno daleč najbolje posluje, je Ajpes včeraj objavil novo poslovno poročilo za lani. Le pri tej stranki sta za lani hkrati objavljeni dve. Leto prej so jim prvotno napačno poročilo nadomestili z drugim.

Novo poslovno poročila SDS za lani je krepko boljše od tistega, ki so ga Ajpesu poslali prvič. Nima več naslova, da gre za poročilo za 2013 in naslovu tudi ne sledijo stari, že leto prej objavljeni podatki. Nova verzija se začenja z glavnima bilancama (stanje, izkaz prihodkov in odhodkov), ki sta na Ajpesu sicer že ves čas objavljeni posebej kot glavna informacija in nista sporni.

Napake SDS ne umika

Je pa SDS tudi v najnovejše poslovno poročilo vključila podrobnejši prikaz prihodkov, ki je bil priložen že prvemu poročilu, za katerega smo v Delu predvčerajšnjim zapisal, da je očitno napačen. Po njem so se SDS prihodki iz državnega proračuna (državne dotacije) lani v primerjavi z letom prej povišali z 806.470 na 1.138.789 evrov, dotacije iz občin (občinske dotacije) pa znižale z 586.364 na 216.611 evrov, članarine naj bi se znižale z 199.124 na 91.734, darila posameznikov (leto prej so bila dovoljena tudi še od podjetij) pa povišala z 58.930 na 150.792 evrov. Iz stranke so se na naše opozorilo, da so ti podatki povsem mimo, odzvali šele, ko smo javnost o tem že obvestili: z zahtevo po objavi popravka, ki pa ni vseboval točnejših podatkov o virih denarja, ki so obvezna prvina poročila.

Novinar ne zna brati bilanc

V zahtevi za popravek so iz SDS zapisali, da gre za »napačno branje javno dostopnih bilanc Ajpesa s strani novinarja Jančiča«. Dodali so še: »Če bi novinar pravilno bral bilance, bi hitro ugotovil, da je število 1,1 milijona evrov sestavljeno iz prilivov iz državnega proračuna in iz dotacij občin. Se pravi, gre za skupni priliv z državne in občinske ravni, in ne, kot napačno zaključuje novinar, zgolj iz državnega proračuna.«

V novem poslovnem poročilu, ki ga je Ajpes objavil včeraj, so staremu napačnemu prikazu virov denarja, ki ga po oceni SDS novinar bere napak, priložili dodatno bilanco, ki se zdi pri prihodkih iz države in občin realna. Po tej so iz državnega proračuna lani dobili 538.252 evrov, iz občinskih proračunov 599.181, s članarinami 91.734, od državljanov 204.373, od najemnin poslancev 39.542, pripisali so še novo kategorijo: od funkcionarjev so zbrali 124.655 evrov. V obeh bilancah virov je enak znesek le pri članarinah, pri drugih postavkah so velike razlike. Iz računovodstva SDS z nami komunicirajo le prek službe za stike z javnostmi. Izvedeti ni bilo mogoče niti, kdo je nenavadne bilance pripravljal, dileme je na ta način težko odpraviti.

Prve revizije kampanj za DZ

Računsko sodišče, ki bo letna poročila strank letos prvič v zgodovini tudi pregledalo, je včeraj objavilo prve štiri revizije kampanj pred lanskimi volitvami poslancev. Pri SLS, ki je za kampanjo lani porabila 231.552 evrov in s 3,95 odstotka za nekaj sto glasov zgrešila prag za vstop v DZ, so revizorji ugotovili manjše napake pri poročanju, ker nekaj sto evrov popustov dveh lokalnih medijev stranka ni prikazala kot nedovoljeni prispevek pravnih oseb. SLS bo vlada morala v mesecu dni, ker jih je volilo 34.548 volivcev, izplačati 5873 evrov povračila stroškov kampanje. Dobre ocene je dobila tudi SNS Zmaga Jelinčiča, manjšo napako, neplačan račun za 150 evrov, so jim revizorji našli pri poslovanju. SNS je za kampanjo pred volitvami poslancev porabila vsega 9169 evrov. Ker jih je volilo 19.218 ali 2,2 odstotka glasujočih, jim bo morala vlada izplačati 3267 evrov delnega povračila stroškov kampanje. Roberto Battelli, ki na volitvah za manjšinski sedež ni imel protikandidata, je za kampanjo le odprl in zaprl poseben račun; 43 evrov, kolikor ga je to stalo, bo dobil povrnjenih iz proračuna. Podobno bo, po objavljeni reviziji, 294 evrov za kampanjo, ki jih je za izvolitev porabil László Göncz, vlada morala povrniti drugemu manjšinskemu predstavniku, ki mu pri poročanju in poslovanju revizorji niso odkrili nepravilnosti.