Alenka Bratušek izpadla iz Cerarjevih kombinacij

Svet stranke SMC je odločil, da pogajanj s stranko Alenke Bratušek zaradi pomanjkanja zaupanja ne bodo nadaljevali.

Objavljeno
20. avgust 2014 23.20
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Svet stranke Mira Cerarja je odločil, da bodo nadaljnja pogajanja o novi koaliciji zagotovo vodili brez Zavezništva Alenke Bratušek (Zaab). »Za to smo se odločili, ker ni dovolj zaupanja z Zaab,« je po svetu stranke dejal Cerar in dodal, da bodo z njimi lahko sodelovali projektno.

Cerar je dejal tudi, da z Zaab vlade ne bodo sestavljali niti v primeru, če vstop v koalicijo zavrne SD.

Alenka Bratušek je za Odmeve dejala, da odločitev Cerarja obžaluje, »saj vsi vemo, da sta programa naših strank najbolj sorodna.« 

Izrazila je tudi začudenje, da se Cerar še preden je predsednik vlade vmešava v odločitve prejšnje vlade ter da kot sporno obravnava le njeno kandidaturo.

Najverjetnejši mandatar je danes napovedal tudi, da bo v primeru izvolitve predsedniku evropske komisije Jean-Claude Juncker poslal pismo, v katerem ga bo vprašal, kako v evropski komisiji vidijo postopek imenovanja kandidatov za evropskega komisarja v Sloveniji.

Cerarju se kandidatura Erjavca kljub temu, da je na istem seznamu kot Alenka Bratušek in je bil tudi član vlade, ki je v Bruselj poslala predloge, ne zdi sporna.  Zadnja vlada, v kateri sta bili poleg Zaab tudi SD in Desus, je v Bruselj kot je znano poslala tri predloge za evropskega komisarja - Karla Erjavca, Tanjo Fajon in Alenko Bratušek.

Cerar je za evropskega kandidata predlagal dosedanjega komisarja Janeza Potočnika, a slednji ni želel biti na listi predlogov, zato je kandidaturo zavrnil.

V SMC bodo na podlagi odgovora ocenili, ali je bilo pri tem kaj spornega. Število ministrstev bodo po besedah Cerarja zmanjšali iz 16 na 15, Desusu ponujajo štiri resorje, SD pa tri resorje.

Najverjetnejšo novo vlado bodo tako sestavljale tri stranke, poleg zmagovalne SMC še SD in Desus.

O predlogu ZL, ki je danes predlagala sklic izredne seje o privatizaciji, bodo odločali po glasovanju o mandatarju, ki bo predvidoma v ponedeljek 25. avgusta.