Aleš Hojs kandidira za predsednika NSi

Podpredsednik NSi Aleš Hojs se je odločil - na kongresu stranke 29. novembra bo izzval predsednico stranke Ljudmilo Novak.

Objavljeno
19. november 2014 12.20
vidic/MORS
Z. P., notranja politika, Pi. K., Delo.si
Z. P., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Podpredsednik NSi Aleš Hojs se je odločil, da bo na bližajočem se kongresu stranke 29. novembra na Vrhniki  kandidiral za predsednika stranke in izzval predsednico stranke Ljudmilo Novak.

»Članom NSi ponujam alternativo. Alternativo vodenju stranke, ki jo predstavlja Matej Tonin. Politika, ki jo ima NSi, ni politika Ljudmile Novak, ampak politika Mateja Tonina,« je pojasnil Hojs.

Poudaril je, da na kongresu ne bo prišlo do obračunavanja, ampak do demonstracije najvišje vrednote - notranje demokracije.

Odzvala se je že aktualna predsednica in vnovična kandidatka za vodenje stranke Ljudmila Novak in se strinjala s Hojsem: »Vsak lahko kandidira za predsednika stranke.« »To je odraz demokratičnosti delovanja stranke. Nič ni narobe, če so stališča znotraj stranke o nekaterih temah različna, a dejstvo je, da mora biti vodstvo skupaj s temeljnimi usmeritvami stranke enotno,«  je zapisala v izjavi za javnost in dodala, da je vodja poslanske skupine Matej Tonin »pomemben del vodstva NSi.«

Slednji je v izjavi za medije zapisal, da za predsednico stranke podpira Novakovo, »ki stranko modernizira po zgledu nemških in nizozemskih krščanskih demokratov. Krščanski demokrati stavimo na vrednote, iz katerih je zrasla zahodna civilizacija; svoboda, pravičnost, varnost. V Sloveniji je uspešnost krščanskih demokratov odvisna predvsem od enotnosti NSi.«

Znano je, da Aleš Hojs pripada strankini stuji, ki je bolj zvesta stranki Janeza Janše in zagovarja bolj konzervativno politiko. Matej Tonin je v tej luči poudaril, da je bila koalicija DEMOS uspešna, ker je dopuščala različnost pogledov, vendar z jasnim skupnim ciljem. »Slovenska pomlad bo zopet uspešna, ko bo dozorelo spoznanje, da nas različnost pogledov bogati pri ustvarjanju prijaznejše in ustvarjalnejše Slovenije,« je še zapisal Tonin.