Ali je Pahor pritiskal na tožilko za umik stopnje tajnosti v zadevi Baričevič?

Jože Tanko (SDS) meni, da se v sedanjem mandatu vrstijo informacije o pritiskih na neodvisne institucije.

Objavljeno
05. maj 2011 19.42
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - V poslanskem vprašanju Borutu Pahorju je vodja poslanske skupine SDS Pahorju očital pritiske na državno tožilko Dragico Kotnik zaradi umika stopnje tajnosti z magnetograma sestanka marca lani o zadeve Baričevič.

Pri tem se je skliceval na lanski sestanek pri predsedniku vlade, na katerega so prišli tedanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar, višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar in pravosodni minister Aleš Zalar. Na sestanku je tekla beseda o preiskavi Baričevič, zaradi zahtev javnosti, da se z magnetograma umakne stopnja zaupnosti pa je Pahor prisotne na sestanku zaprosil za mnenje o umiku. Zalar in Zobec Hrastarjeva sta se strinjala z umikom stopnje tajnosti, Brezigarjeva pa je predlagala, da se za mnenje o možnih škodljivih posledicah objave magnetograma zaprosi državno tožilko Dragico Kotnik, ki je v tej zadevi vodila predkazenski postopek.

Tanko sprašuje, ali drži, da je Pahor poklical Kotnikovo in »jo nadiral«, ker še ni spisala odločbe o umiku oznake tajnosti z zapisnika. Vlada odgovarja, da je Pahor Kotnikovo zaprosil za čim prejšnje stališče glede umika stopnje tajnosti. S tem je želel izključno pospešiti zadevo, nikakor pa ne vplivati na to, kakšna naj bo vsebina odločitve, so zapisali na vladi.