Andreja Katič dobila podporo parlamentarnega odbora

Katičeva je za funkcijo obrambne ministrice dobila podporo osmih članov odbora, štirje so glasovali proti.

Objavljeno
06. maj 2015 22.07
Andreja Katič
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Parlamentarni odbor za obrambo je kandidatki za obrambno ministrico Andreji Katič po današnji predstavitvi prižgal zeleno luč, kar pomeni, da je Katičeva korak bližje vodenju ministrstva. Odbor jo je podprl z osmimi glasovi za in štirimi proti.

Člani odbora so imeli za Katičevo številna vprašanja, nanje je kandidatka odgovarjala približno dve uri. Nasploh je po njenem mnenju treba izboljšati pripravljenost obeh sistemov - tako vojaškega kot sistem zaščite in reševanja. Med glavnimi prioritetami njenega morebitnega ministrovanja je Katičeva izpostavila zaustavitev trenda upada zaposlitev ter sredstev za modernizacijo in razvoj. Tako je med drugim treba obnoviti vozni park Slovenske vojske, saj so vozila v povprečju stara že okoli 12 let.

Želi si tudi, da bi Slovenija lahko izpolnjevala mednarodne zaveze in višino izdatkov na obrambo dvignila na dva odstotka BDP, »a se zaveda realnih možnosti.« Katičeva zagovarja članstvo Slovenije v Natu. Glede sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah pa je pojasnila, da ima v Sloveniji tu glavno vlogo zunanje ministrstvo oz. vlada, obrambno ministrstvo pa nalogo zgolj izvede.

Na vprašanje iz vrst SDS, ali bi se opredelila za prozahodno ali prorusko, je odgovorila, da je Slovenija članica Nata in EU. Glede ukrajinske krize pa je povedala, da Slovenija obsoja vsako kršitev ozemeljske celovitosti. Kandidatka se strinja tudi, da zakonodaja s področja obrambe nujno potrebuje prenovo. Pri svojem delu pa si bo prizadevala tudi za boljše razmerje med pripadniki stalne sestave in pogodbene rezerve Slovenske vojske, ki bi moralo biti 7600 proti 1500. Meni tudi, da je prav, da je v vojski verska oskrba.

Poslanci so večkrat omenil tudi zelo nizke vojaške plače in posledične socialne stiske, kandidatka pa se strinja, da je plača zelo nizka. Obenem pa vojake pestijo tudi pogodbe za določen čas, je dodala. Samo zato namerava veliko pozornosti urejanju kadrovskih vprašanj. Kmalu po imenovanju se namerava spopasti tudi z nadurami v vojski, saj zaradi tega vojaki ministrstvo tudi tožijo, je pojasnila. To vprašanje namerava urediti tudi v spremenjenem zakonu o obrambi, noveliranje tega zakona je tudi eden od ciljev morebitne nove ministrice.

Glede statusa vojaka po 45. letu je razmišljala, da bi morala več napora vložiti v omogočanje prekvalifikacije vojakov in prehod na druga delovna mesta znotraj javnega sektorja, predvsem na področju varovanja in logistike. Z dodatnimi spodbudami bi lahko omogočali tudi prezaposlovanje v gospodarstvo, je še razmišljala.

Opozorila je tudi na zniževanje števila zaposlenih v upravnem delu obrambnega ministrstva zaradi upokojevanja. Po njenem mnenju se ne sme dopustiti, da neke generacije v sistemu ne bi bilo, zato si bo, če bodo možnosti take, prizadevala, da se ta trend ne nadaljuje.

V zvezi z ravnanjem prejšnjega obrambnega ministra Janka Vebra je Katičeva dejala, da na podlagi razpoložljivih dokumentov ni mogoče z gotovostjo trditi, da je storil kaj nezakonitega, pač pa sama verjame, da je ravnal v dobrobit države. Kot je poudarila, pa svoje naloge ni opravila obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo. Zato je napovedala, da bo »sprejela odstop direktorja« OVS Gorazda Rednaka.

Poslance SDS je zanimalo, ali držijo informacije, da naj bi na njegovo mesto imenovala Damjana Kosa, a je kandidatka odvrnila, da Kosa ne vidi kot novega direktorja.

Katičeva si bo, če bo potrjena v DZ, prizadevala za nadaljnje sodelovanje in izobraževanje lokalnih ter regionalnih štabov civilne zaščite in županov. Ob naravnih nesrečah namreč le dovolj hitra reakcija lahko prepreči hude posledice in zagotovo čim manjšo škodo.