Anketa Dela: Arbitraža lahko ogrozi odnose med Slovenijo in Hrvaško

Pričakuje se, da se bodo spori okoli meje nadaljevali.

Objavljeno
25. junij 2017 22.17
Piran, Slovenska obala, Piranski zaliv
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Kljub razsodbi arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, ki bo znana v četrtek, si slovenska javnost ne dela utvar, da po 29. juniju ne bo več prepirov med Slovenijo in Hrvaško. V tokratni anketi Dela ugotavljamo, da se bodo odnosi med državama, če Hrvaška sodbe ne bo spoštovala, le še poslabšali.

 

Uradni predstavniki hrvaške države so v zadnjih dneh večkrat poudarili, da sodbe arbitražnega sodišča ne bodo spoštovali. Predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović pravi, da arbitraža ne obstaja, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković pa dodaja, da je to zaradi slovenske strani zanje mrtva črka na papirju.

V anketi ugotavljamo, da takšna stališča hrvaške države vodijo le v poslabšanje odnosov med Slovenijo in Hrvaško - tako meni velika večina sodelujočih v anketi. Dobra tretjina vprašanih je izbrala odgovor, da se bodo zaradi takega stališča odnosi »gotovo« poslabšali, če pa k tej skupini dodamo še slabo polovico tistih, ki menijo, da se bodo »verjetno« poslabšali, potem lahko ugotovimo le, da je skoraj celotna slovenska javnost prepričana, da po 29. juniju v odnosih med Slovenijo in Hrvaško ne bo nič bolje.


Tako velja prepričanje, da po četrtku ne bo sledilo obdobje brez prepirov med Slovenijo in Hrvaško. Kar 90 odstotkov vseh vprašanih meni, da z objavo sodbe arbitražnega sodišča ne bo konec prepirov o meji.

 

V anketi smo tudi spraševali, kako bi ocenili odnose s Hrvaško. Kot dobre jih opiše le dobra desetina, kot slabe 40 odstotkov, da niso niti dobri niti slabi pa meni manj kot polovica vprašanih.



Bi sama sodba in ne ravno najboljši odnosi med državama lahko ogrozili turistično sezono v sosednji Hrvaški, kjer prebivalci Slovenije tradicionalno množično preživljajo poletne počitnice? Na to vprašanje prav tako velika večina odgovarja, da mejne težave in napetosti zaradi sodbe arbitražnega sodišča ne bodo ogrozile turistične sezone na Hrvaškem, vsaj kar zadeva slovenske turiste. Tako meni več kot sedemdeset odstotkov vprašanih, medtem ko petina vprašanih dopušča možnost, da bi napetosti v zvezi s sodbo lahko vplivale na slabšo turistično sezono na Hrvaškem.