Anketa Dela: Bratuškova je primernejša, Janković vplivnejši

Večina bi na čelu Pozitivne Slovenije raje videla Alenko Bratušek.

Objavljeno
13. oktober 2013 20.02
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Alenka Bratušek­ je primernejša za vodenje stranke Pozitivna Slovenija, a Zoran Janković ima v stranki večji vpliv. Tako ocenjujejo sodelujoči v tokratni anketi Dela. V njej so se izrekali tudi o novem nepremičninskem davku.

Vodilna vladna stranka Pozitivna Slovenija (PS) bi morala imeti prihodnjo soboto kongres, vendar so ga preložili na čas pred volitvami. Na tem kongresu bi se morala kot kandidata za predsednika stranke pomeriti Alenka Bratušek in Zoran Janković. Kateri od njiju je primernejši za vodenje te stranke, so vprašali sodelujoče v anketi Dela, ki je odslej Delovim uporabnikom na voljo tudi v obliki interaktivne infografike.

Večina, 57 odstotkov, jih meni, da je to Alenka Bratušek. Za Jankovića se jih je izreklo šestkrat manj, le devet odstotkov. Preostali se niso znali ali hoteli opredeliti. Zanimivo je, da je podpora Bratuškovi najvišja prav med potencialnimi volivci PS, in sicer kar 88 odstotkov.

In kdo je po mnenju anketirancev bolj vpliven? Kar tri četrtine jih večji vpliv pripisuje Jankoviću, Bratuškovi pa skoraj šestkrat manj, le 13 odstotkov vprašanih. Tudi pri tem vprašanju simpatizerji PS odstopajo, saj jih je večji vpliv Bratuškovi pripisalo 29 odstotkov. Anketirane so vprašali še, ali bi se Zoran Janković in Janez Janša morala umakniti iz aktivne politike. Znatna večina je prepričana, da bi se morala oba: pri Jankoviću je tako menilo 86, pri Janši 83 odstotkov vprašanih.

Kaj o tem pravijo simpatizerji njunih strank? Potencialni volivci SDS so v večini proti temu, da bi se Janša umaknil (za 39, proti 61 odstotkov). Simpatizerji PS pa so večinoma za Jankovićev umik, a manj kot povprečni anketiranci (za 54, proti 41 odstotkov).

Enako vprašanje o umiku Jankovića in Janše iz aktivne politike so anketirancem zastavili že januarja – po objavi poročila protikorupcijske komisije. Rezultat je bil skoraj enak: Janković 89, Janša 86 odstotkov.

Nepremičninski davek

Nepremičninski davek, o katerem se odloča te dni, nima podpore javnosti. Anketa Dela je pokazala, da je proti kar tri četrtine vprašanih. Tisti, ki so izračunali, kaj bo novi davek pomenil zanje, ugotavljajo, da bodo plačevali­ več kot doslej.

Podrobnejši pregled rezultatov pokaže, da davek bolj kot drugi podpirajo simpatizerji SD (42 odstotkov) ter visoko izobraženi in upokojenci (oboji 31 odstotkov).

Večina anketirancev še ni izračunala, kaj pomeni uvedba nepremičninskega davka za njihovo gospodinjstvo, 27 odstotkov pa jih je.

In kaj ugotavljajo – bodo plačevali več ali enako kot zdaj? Da bodo plačevali približno enako, jih ocenjuje vsega osem odstotkov. Polovica, 51 odstotkov, jih pričakuje, da bodo plačevali več, še nadaljnjih 38 odstotkov pa veliko več.

_______

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 8. do 10. oktobra 2013 na reprezentativnem vzorcu 447 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.