Anketa Dela: Interpelacija proti vladi nima podpore javnosti    

Del naklonjen interpelaciji proti infrastrukturnemu ministru in zdravstveni ministrici, ne pa proti šolski ministrici.

Objavljeno
18. september 2016 21.23
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Če bi SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado, ta v velikem delu volilnega telesa ne bi naletela na odobravanje, lahko sklepamo na podlagi tokratne ankete Dela.

Glede na dinamiko vlaganja interpelacij zoper člane ministrskega zbora, ki ga je pred dvema letoma sestavil predsednik vlade Miro Cerar, lahko sklepamo, da bodo prihodnji meseci zaznamovani z razpravami in glasovanjem o delu posameznih ministrov. Prvi na poslanskem tnalu bo danes minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Večina vprašanih podpira interpelacijo proti njemu (43 odstotkov), medtem ko je dobra tretjina ne. Pomenljivo je, da se petina vprašanih ni mogla opredeliti, ali bi podprli ali zavrnili interpelacijo v njegovem primeru, čeprav je Gašperšič zaradi Luke Koper in drugega tira verjetno najpogosteje omenjen minister v zadnjih mesecih.


Podobno se ponovi tudi ob vprašanju interpelacije proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki v javnosti očitno uživa manj podpore kot Gašperšič. Njeno interpelacijo bi podprla skoraj polovica vseh sodelujočih v anketi. Tudi v tem primeru je ne bi podprla dobra tretjina vprašanih, zato je logično, da je neopredeljenih manj kot v primeru ministra Gašperšiča (16 odstotkov). Če je bila interpelacija proti njemu in Kolar Celarčevi z vidika opozicije še smiselna, ker oba očitno ne uživata večinske podpore v javnosti, je interpelacija proti ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič z vidika javnosti manj smiselna, ker večina te interpelacije ne podpira (40 odstotkov), podpira jo 37 odstotkov vprašanih. Delež neopredeljenih je v primeru Makovec Brenčičeve največji, in sicer slaba petina vseh, ki so sodelovali v anketi.

 


Po primerjavi podpore interpelacijam zoper naštete ministre in sociodemografskih podatkov lahko ugotovimo, da gre pretežno za anketirance v starostni skupini od 45 do 54 let ter ljudi z osnovnošolsko ali poklicno izobrazbo. Po drugi strani interpelacij ne podpirajo anketiranci, starejši od 65 let, ljudje, ki živijo v Ljubljani ali Mariboru, ter anketiranci z visokošolsko izobrazbo.

V primeru Gapšeršiča in Kolarjeve smo anketirance vprašali tudi, ali verjamejo obljubam, ki sta jih dala ministra. Gašperšičevi obljubi, da bodo začeli graditi drugi tir prihodnje leto, ne verjame več kot dve tretjini vprašanih, verjame pa ji le 14 odstotkov vprašanih. Da bo Kolar Celarčevi uspelo skrajšati čakalne dobe v zdravstvu, ne verjame kar 81 odstotkov vprašanih. Da bo ministrici uspelo skrajšati čakalne vrste, meni slabih deset odstotkov sodelujočih v anketi. Iz tega lahko sklepamo, da je javnost zelo skeptična do obljub, ki jih dajejo politiki in ministri, kar potrjuje znana dejstva, da med ljudstvom in politiki vlada veliko nezaupanje.


 

Na koncu ankete, ki je bila namenjena preverjanju stališč javnosti do interpelacij, nas je zanimal tudi odnos do interpelacije proti celotni vladi, o čemer menda razmišljajo v SDS. Čeprav slovenska javnost zelo kritično ocenjuje vlado Mira Cerarja, če izhajamo iz analize zadnjega Barometra, ki je bil objavljen pred tednom dni, pa interpelacije zoper celotno vlado ne bi podprla skoraj polovica vseh vprašanih. Z njo bi se strinjala le dobra tretjina anketiranih. Tudi v tem primeru se ponovi vzorec, da bi interpelaciji nasprotovali starejši anketiranci in ljudje, ki živijo v mestih in imajo višjo izobrazbo.

Interpelacijo zoper celotno vlado pa bi podprli ljudje v starosti od 45 do 54 let in anketiranci z osnovno ali poklicno šolo.