Anketa Dela: Večino leta v vodstvu največja opozicijska stranka

Slovenska politika bo v letu 2018 pred velikimi izzivi.

Objavljeno
02. januar 2018 18.44
Posodobljeno
03. januar 2018 05.00
Predsedniške volitve 2017
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Pregled barometra kaže, da se na vrhu ni večjih sprememb, izmenjevale so se SDS, SD in Lista Marjana Šarca. Je pa res, da so politiki lani prejeli v povprečju višje ocene kot leta 2016.

Letos nas čakajo pomembni politični dogodki, ki jih bodo pred poletjem zaznamovale parlamentarne volitve in nato jeseni še lokalne. Kako se bodo iztekle, seveda ni mogoče napovedati, nam pa lahko ankete, ki smo jih v Delu objavili lani, pomagajo razumeti trende premikov v političnem prostoru. Za minulo leto je bilo značilno, da je bila večino obdobja vodilna opozicijska stranka SDS, ki pa je proti koncu leta izgubila primat, najprej proti SD in v zadnji letošnji meritvi še proti političnemu novincu Listi Marjana Šarca.


Infografika: Delo



Infografika: Delo



V letu 2018 ni izrazitega favorita za zmago na volitvah

Ker je do volitev še približno šest mesecev, lahko na podlagi raziskav naredimo približen oris trenutnega razpoloženja slovenskega volilnega telesa. Opazimo lahko, da nobena politična stranka ne izstopa izrazito, na vrhu so se konec leta izmenjevale tri, kar napoveduje, da bo leto 2018 izrazito napeto, pričakujemo lahko, da bo politična moč v državnem zboru razdrobljena na več enakovrednih strank, kar seveda naznanja težavno sklepanje koalicij.

Stopničko niže so se uveljavile stranke SMC, NSi, Desus in Levica. Gibanje podpore vladajoči SMC v preteklem letu ne obeta, da bi se lahko znova zavihtela na vrh, po drugi strani NSi ni uspel preboj na desnem polu, Levica lahko pričakuje uvrstitev v državni zbor, vendar nič več od tega, Desus pa je na mestu, kjer je bil vedno doslej.
V veliki negotovosti je SLS, ki upa na vrnitev v državni zbor, po podatkih anket je temu blizu, a pot nazaj v prvo politično ligo ni zagotovljena. Vse druge stranke (stare in nove) bi ostale pred parlamentarnim pragom.


Infografika: Delo

Med politiki je bilo leta 2017 prvo mesto rezervirano za Boruta Pahorja, drugo za komisarko Violeto Bulc in tretje za evroposlanko Tanjo Fajon. Primerjava pozicij med letoma 2016 in 2017 pokaže, da so politiki v povprečju dobili lani boljšo kot leto prej. Po lestvici so se povzpeli Milan Brglez, Matjaž Han, Igor Šoltes, Matej Tonin in Karl Erjavec. Preostali so večinoma izgubili kakšno mesto, največ Miro Cerar in Violeta Tomić (-5). Zadnje, dvajseto mesto barometra leta 2017 je zanesljivo pripadlo Janezu Janši.