Anketa Dela: Večina podpira odvzem poslanskega mandata Janši

Večina vprašanih meni, da Alenka Bratušek nima prihodnosti v slovenski politiki.

Objavljeno
17. oktober 2014 21.16
Delo
Delo

Ljubljana - V tokratni anketi smo preverili, kaj menite o odvzemu poslanskega mandata obsojenemu Janezu Janši, ki prestaja zaporno kazen.

Večina vprašanih (70 odstotkov) podpira odločitev državnega zbora, ki je Janši ta teden odvzel mandat. Proti je 21 odstotkov vseh vprašanih. Odločitvi najbolj nasprotujejo podporniki SDS (79 odstotkov), 16 odstotkov podpornikov SDS odločitev podpira, 5 odstotkov pa jih je neopredeljenih.

Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek, ki ji ni uspela kandidatura za evropsko komisarko, se vrača v poslanske klopi državnega zbora. Da Bratuškova zagotovo nima prihodnosti v slovenski politiki meni 37 odstotkov vprašanih, da je bolj verjetno nima, pravi 25 odstotkov anketirancev, da jo bolj verjetno ima, meni 21 odstotkov anketirancev, 9 odstotkov pa jih je prepričanih, da Bratuškova še zagotovo ima prihodnost v domači politiki.

Namesto nje bo prva slovenska komisarka zelo verjetno ministrica Violeta Bulc. Kar 60 odstotkov anketirancev odgovarja, da je ne pozna dovolj, da bi ocenili, ali je primerna kandidatka za ta položaj. Da je primerna za komisarko, meni 20 odstotkov anketiranih, 13 odstotkov pa, da ni.

V nedeljo bo zaključen še drugi krog lokalnih volitev. Večina vprašanih (58 odstotkov) pravi, da je pričakovalo takšen razplet volitev, 31 odstotkov pa ne.

Po naši anketi še vedno daleč najslabše kotirajo evropske volitve, saj sta le 2 odstotka anketirancev odgovorila, da so zanje najpomembnejše evropske volitve. 

Da so najpomembnejše parlamentarne volitve, meni 27 odstotkov vprašanih, 17 odstotkov stavi na lokalne volitve, 44 odstotkov vprašanih pa ocenjuje, da so vse volitve enako pomembne. Ženske so v večji meri izpostavile enak pomen vseh volitev (55 odstotkov).

Slovenija že nekaj časa beleži gospodarsko rast, zato smo v tokratni anketi vprašali, kakšno leto 2015 pričakujete za slovensko gospodarstvo. Skoraj polovica vprašanih (46 odstotkov) pričakuje približno enako leto, kot je letošnje, 24 odstotkov anketirancev meni, da bo prihodnje leto bolj uspešno, 26 odstotkov pa, da bo manj uspešno. Najbolj optimistični so podporniki stranke SMC, saj jih je 42 odstotkov prepričanih, da bo prihodnje leto za slovensko gospodarstvo bolj uspešno kot letošnje, optimistični so tudi mlajši anketiranci, stari od 18 do 25 let; o tem jih je prepričanih 37 odstotkov.

Da bo prihodnje leto za slovensko gospodarstvo manj uspešno kot leto 2014, menijo predvsem: podporniki SDS (46 odstotkov), anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo (45 odstotkov), študenti (35 odstotkov), anketiranci, starejši od 50 let (34 odstotkov) in upokojenci (34 odstotkov).