Anketa Dela: Večina s strahom pričakuje krizni davek

Kakšen bo gospodarski položaj Slovenije v prihodnje? Boljši ali slabši? Več kot pol Slovencev meni, da slabši. Preverite v objavljenih infografikah.

Objavljeno
04. avgust 2013 16.18
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana – Gospodarski položaj Slovenije se bo v prihodnje še poslabšal, pričakuje večina sodelujočih v anketi Dela. Pričakujejo tudi uvedbo kriznega davka, ki bo – tako menijo – bistveno prizadel njihov družinski proračun. Četrtina vprašanih letos ne gre na dopust.

Najprej pa vprašanja o novi vladi. Večina ni zadovoljna s tem, kar je vlada Alenke Bratušek opravila v dobrih štirih mesecih, odkar je začela z delom.

V anketi Dela je 62 odstotkov vprašanih odgovorilo, da niso zadovoljni z dosedanjim delom vlade, pol manj, 31 odstotkov, pa jih je s tem zadovoljnih.

Nadpovprečno pogosto so zadovoljni simpatizerji PS (73 odstotkov) in simpatizerji SD (55 odstotkov), nadpovprečno nezadovoljni pa so simpatizerji SDS (85 odstotkov).

Vlada na dopustu

Zdaj so ministri na dopustu. Glede tega se je v javnosti že pojavilo nekaj pomislekov, da si v času gospodarske krize, kakršen je zdaj, ministri ne bi smeli privoščiti dopusta, ampak bi morali delati tudi v počitniških dneh. Anketa Dela kaže, da je javnost glede tega vprašanja razdeljena na pol.

Na vprašanje, ali je to, da si je vlada tudi letos vzela dopust, v teh časih primerno, je pritrdilno odgovorilo 49 odstotkov anketiranih, nikalno pa prav tako 49 odstotkov. Da je to primerno, v večini menijo simpatizerji PS, saj jih je tako odgovorilo kar 91 odstotkov. Kot primerno so to potezo večinoma ocenili tudi anketiranci z visokošolsko izobrazbo (62 odstotkov).

Kakšen bo gospodarski položaj Slovenije v prihodnje? Se bo izboljšal ali še poslabšal? Sodelujoči v anketi Dela večinsko pričakujejo, da se bo v prihodnjih 12 mesecih poslabšal. Tako jih je odgovorilo 53 odstotkov. Tretjina, 32 odstotkov, jih meni, da se ne bo spremenil. Izboljšanje jih pričakuje le 13 odstotkov.

Med temi prevladujejo simpatizerji PS (65 odstotkov jih pričakuje izboljšanje) in simpatizerji SD (41 odstotkov) ter najmlajši anketiranci, 18–25 let (28 odstotkov). Nasprotno pa poslabšanje gospodarskega položaja pričakujejo zlasti simpatizerji SDS (75 odstotkov jih meni, da se bo poslabšal), anketiranci z osnovnošolsko izobrazbo (75 odstotkov) in anketiranci, stari od 26 do 35 let.

Med ukrepi, ki jih vlada še namerava uvesti, je tudi tako imenovani krizni davek, ki naj bi ga do konca krize plačevali vsi od svojih prejemkov, glede na njihovo višino predvidoma od 1 do 5 odstotkov. Anketirane so vprašali, ali bi uvedba takega davka bistveno prizadela njihov družinski proračun. Kar tri četrtine, 74 odstotkov, jih meni, da bi bil družinski račun prizadet.

Večina pričakuje krizni davek

Pa bo ta davek dejansko uveden? Večina, 66 odstotkov, pričakuje, da bo. Nasprotnega mnenja, da ne bo, jih je 29 odstotkov.

Nazadnje še vprašanje o letošnjem dopustu. Anketirane so vprašali, ali so oziroma ali nameravajo – ko smo ravno sredi dopustniške sezone – letos za dopust nameniti več ali manj denarja kot v preteklih letih. Skoraj polovica, 46 odstotkov, jih je odgovorilo, da bodo porabili enako kot prejšnja leta, 24 odstotkov jih bo porabilo manj, več pa le 4 odstotke. Ob tem pa jih je kar četrtina, 25 odstotkov, odgovorilo, da letos sploh ne gredo na dopust.

Med slednjimi prevladujejo starejši in manj izobraženi anketiranci (ki imajo praviloma tudi manjše dohodke). Več kot polovica (53 odstotkov) anketirancev, starejših od 65 let, in 79 odstotkov anketirancev z osnovnošolsko izobrazbo letos ne bo šlo na dopust.


***

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 24. in 25. julija na reprezentativnem vzorcu 402 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.