Anketa Dela: Velika večina se ne strinja z odločitvijo US v zadevi Patria

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša bi moral po zadevi Patria odstopiti, meni majhna večina anketiranih.

Objavljeno
17. maj 2015 19.31
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patria po slabem mesecu dni še vedno odmeva, politični pritiski na predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo pa se stopnjujejo. V tokratni anketi Dela smo preverili, kakšno je o tem slovensko javno mnenje.

Prva ugotovitev je, da se 58 odstotkov vprašanih ne strinja z odločitvijo ustavnih sodnikov, ki je razveljavilo obsodilne sodbe v primeru Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. Strinja pa se približno četrtina javnosti.


S križanjem sociodemografskih podatkov lahko ugotovimo, da so odgovori na to vprašanje zelo povezani s strankarskimi preferencami anketiranih. Več kot 80 odstotkov podpornikov SDS se strinja z odločitvijo ustavnih sodnikov, medtem ko med tistimi, ki se z njo ne strinjajo, statistično značilno izstopajo podporniki SMC, ZL in SD.

In kaj sodelujoči v anketi menijo o vseh treh še vedno obdolžencih (primer se vrača na prvostopenjsko sodišče): so krivi ali ne? Ljudska sodba bi bila, da so vsi trije nekdaj pravnomočno obsojeni v zadevi Patria krivi. O tem je prepričanih več kot polovica vprašanih, le 12 odstotkov jih meni, da so nedolžni, dobra tretjina pa se ni opredelila. Tudi pri tem vprašanju so odgovori močno povezani s strankarskimi preferencami - med podporniki SDS je 69 odstotkov takšnih, ki menijo, da je Janša nedolžen, medtem ko je večina (od 70 do 87 odstotkov) simpatizerjev strank SD, ZL in SMC prepričanih, da je Janša kriv.

V nadaljevanju nas je zanimalo, kakšne učinke bi lahko imela odločitev ustavnih sodnikov na prihodnjo politično kariero kontroverznega prvaka SDS. Da se položaj Janše v slovenskem političnem prostoru ne bo spremenil, meni 40 odstotkov vprašanih, dobra četrtina pa, da bo postal še močnejši. Šestnajst odstotkov jih je odgovorilo, da bo politično oslabel. Da bo Janša iz zadeve Patria izšel močnejši, menijo predvsem podporniki SDS.


Ob zadevi Patria se je v javnosti postavilo še eno vprašanje: ali naj predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša odstopi? Takšnih, ki menijo, da bi moral odstopiti, je pet odstotnih točk več od tistih, ki menijo, da mu ni treba odstopiti - razmerje je 40 proti 35 odstotkov. Četrtina vprašanih se ni opredelila. Da bi Masleša moral odstopiti, menijo predvsem podporniki SDS in tisti anketiranci, ki se strinjajo, da so Janša, Krkovič in Črnkovič nedolžni, ter tisti, ki se strinjajo z odločitvijo US. Da naj Masleša ostane na svoji  funkciji, pa menijo predvsem podporniki ZL, SMC in anketiranci, ki se ne strinjajo z razveljavitvijo obsodilnih sodb.

 

Zaradi vsega tega ne preseneča, da je med anketiranimi več tistih, ki pravosodju ne zaupajo - takšnih je več kot polovica, zaupa pa mu 15 odstotkov. Pri tem vidimo paradoks, saj pravosodju (kljub dejanski oprostitvi Janše) ne zaupajo predvsem podporniki SDS, zaupajo pa mu podporniki SMC in anketiranci z visokošolsko izobrazbo.



Na koncu nas je zanimal še odnos do polpretekle zgodovine - več kot 60 odstotkov vprašanih pozitivno gleda na vlogo Slovencev v drugi svetovni vojni, petina se jih ni želela opredeliti, negativno mnenje o tem pa jih ima slabih deset odstotkov.