Anketa Ninamedie: SDS prva, sledita listi NSi-SLS in Verjamem

Evropske volitve: SDS do tri mandate, NSi+SLS dva, po enega liste Kacin - Konkretno, Verjamem, SD, Desus in PS.

Objavljeno
23. maj 2014 16.25
28.10.2009 Ljubljana, Slovenija. Prostor za novinarske konference v poslopju vlade.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Po zadnji anketi Ninamedie bi na nedeljskih volitvah v evropski parlament lista SDS z Milanom Zverom kot nosilcem liste dobila 12,6 odstotka glasov, lista NSi in SLS z nosilcem Lojzetom Peterletom pa 9,6 odstotka.

Za listo SDS in skupno listo NSi in SLS se je uvrstila lista Verjamem z nosilcem Igorjem Šoltesom (6,4 odstotka), sledijo lista Kacin - Konkretno z nosilcem Jelkom Kacinom (4,6 odstotka), Pozitivna Slovenija z Jožetom Mencingerjem kot nosilcem (4,5 odstotka) in lista Desus z Ivom Vajglom (3,4 odstotka).

Po napovedi bi SDS lahko dobila do tri mandate, NSi in SLS dva, po en mandat pa liste Kacin - Konkretno, Verjamem, SD, Desus in PS.

Preostale stranke oziroma liste po navedbah Ninamedie nimajo možnosti za uvrstitev v evropski parlament. Pri tem v Ninamedii dodajajo, da se 47,5 odstotka anketirancev verjetno ali zagotovo volitev ne namerava udeležiti ali pa ne vedo, kako bodo glasovali.

Ob upoštevanju tistih, ki se bodo volitev v evropski parlament zagotovo udeležili, ima lista SDS 20-odstotno podporo, lista NSi in SLS 14-odstotno ter lista Verjamem 7,6-odstotno podporo. Sledijo lista Kacin - Konkretno ter lista PS s po 6,5 odstotka. Lista Desus z Ivom Vajglom 5,3 odstotka, SD z Igorjem Lukšičem 4,1 odstotka, preostale liste so dobile manj kot štiri odstotke podpore.

Bliže ko so volitve, več je neopredeljenih

Po besedah Nikole Damjanića iz Ninamedie se delež neopredeljenih čedalje veča. Teh je izmed tistih, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, 26,2 odstotka.

Po sedanjih podatkih se bo nedeljskih volitev udeležila približno tretjina volilnih upravičencev, a Damjanić ocenjuje, da se bo ta delež bolj verjetno gibal okoli 28 odstotkov. Pojasnil je še, da se volitev praviloma največkrat udeležujejo starejši in visoko izobraženi, medtem ko je udeležba mladih na volitvah pogosto precej nizka.

V primeru nizke udeležbe SDS tri mandate

Damjanić še ugotavlja, da bo v primeru nizke volilne udeležbe Zverova lista dobila tri mandate. Na levici po njegovih ocenah število mandatov ostaja nejasno, a trije so, kot je dejal, realni. V anketi, ki so jo v Ninamedii izvedli med 19. in 22. majem, je sodelovalo 900 anketirancev.

Priljubljenost Zverovi listi je od prve opravljene ankete 7. maja narasla, prav tako tudi listi PS in Desus. Združena lista NSi in SLS je po Damjanićevih besedah tako rekoč ves čas držala stabilno podporo, in sicer okoli deset odstotkov. Listi Verjamem, Kacin - Konkretno in SD pa je podpora od 7. maja upadla.