Bervar sklical sejo o vetu na zapiranje meje

Zahtevo, da bi z vetom ustavili popravke zakona o tujcih, je podpisalo 12 svetnikov.

Objavljeno
30. januar 2017 16.49
Begunci
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − V sredo popoldne bo državni svet odločal, ali z vetom ustaviti dopolnila zakona o tujcih, ki jih je 47 poslancev izglasovalo v četrtek prejšnji teden, da bi zavarovalo varnost in red v državi, če nas doleti nov migrantski val.

Izredno sejo državnega sveta je predsednik Mitja Bervar sklical pravkar. To je moral storiti, ker je odločanje zahtevalo 12 državnih svetnikov (od skupaj 40).

Prvi je − kot smo poročali že v soboto − zahtevo podpisal Samer Khalil, ki v državnem svetu predstavlja območje občin Črnomelj, Metlika in Semič, strankarsko pa spada k SD.

Ob njem so zahtevo podpisali še Radovan Stane Pejovnik (negospodarstvo),  Milan Lukić (delodajalci), Drago Ščernjavič (sindikati), Zoran Božič (negospodarstvo), Bojana Potočan (samostojni poklici), Dušan Semolič (sindikati), Tomaž Horvat (občine), Darja Kuzmanič Korva (negospodarstvo), Stevo Ščavničar (občine), Branimir Štrukelj (sindikati) in Peter Požun (negospodarstvo).

Khalil je s skupino svetnikov odločanje zahteval, ker ocenjujejo, da je bil zakon brez razloga sprejet po nujnem postopku, nastajal je netransparentno in skrito očem javnosti, krši pa ustavo in mednarodne pogodbe.