Bila bi ... predsednica: Suzana Lara Krause

»Delu moramo kot narod vrniti dostojanstvo, mladim moramo vrniti prihodnost, Sloveniji moramo vrniti ponos.«

Objavljeno
27. september 2017 20.19
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović
Ali bi se predsednik republike moral opredeljevati do pomembnih družbenih vprašanj? Naštejte tri po vašem mnenju najpomembnejša vprašanja.

Predsednik republike se vsekakor mora opredeliti do pomembnih vprašanj. Dostojanstveno mora stati za ljudmi, ker si ljudje to zaslužijo. Misliti mora vnaprej in se zavedati, da z vsakim podpisom, izraženim mnenjem, stališčem in javnim nastopom vpliva na podobo Slovenije in ljudi, ki v njej živijo. Vedno mora slediti enemu cilju: blaginji naroda. Delu moramo kot narod vrniti dostojanstvo, mladim moramo vrniti prihodnost, Sloveniji moramo vrniti ponos.

Kaj boste kot predsednica republike storili za to, da Slovenija doseže popolno uveljavitev arbitražnega sporazuma?

Odločno se moramo postaviti zase in verjeti v uspeh. Sloveniji moramo vrniti pogum. Kot predsednica bom za uveljavitev arbitražnega sporazuma delovala skladno s svojimi pristojnostmi s poudarkom na zunanji diplomaciji. Spodbujala bom konstruktiven dialog o čimprejšnji implementaciji razsodbe in sistemski ureditvi statusa vseh, ki so po razsodbi arbitražnega sodišča ostali na drugi strani meje.

Navedite tri aktivnosti, ki jih boste kot predsednica republike zagnali za perspektivno prihodnost mladih.

Kot predsednica bom predlagala večje spodbude ob rojstvu otroka. Menim, da bi za to morala država nameniti sredstva iz proračuna, saj gre za našo prihodnost. Spodbudila bom tudi usklajevanje med izobraževalnim sistemom in potrebami po delovni sili na trgu dela, v gospodarstvu. Pomembno je, da kot družba vrnemo vsakemu poštenemu delu dostojanstvo, ki si ga zasluži. Za prihodnost Slovenije je pomembno tudi, da sistemsko uredimo status poklicnih in prostovoljnih gasilcev. So pomemben del družbe, ki požrtvovalno, pogumno in nesebično stopi naprej takrat, ko jih najbolj potrebujemo.