Bo parlament Virantu dovolil obrambo?

DZ bo odločal, ali njegov predsednik sme spodbijati sodbo, da je razžalil nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije.

Objavljeno
23. januar 2012 16.55
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana  - »To bomo dodali na dnevni red,« je predsednik mandatno volilne komisije (MVK) Jani Möderndorfer danes potrdil, da bodo za zaprtimi vrati poslanci jutri razpravljali tudi, ali bi državnemu zboru predlagali, da dovoli kazenski postopek proti predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu.

Kot smo že poročali je že prejšnji teden Mödendorfer na dnevni red komisije uvrstil razpravo, ali imuniteto priznati predsedniku SLS Radovanu Žerjavu in predsedniku Desusa Karlu Erjavcu.

Zaprosilo višjega sodišča v Ljubljani o kazenskem postopku proti Virantu je prišlo, ko je Möderndorfer sejo komisije že sklical. Pri Erjavcu bo komisija razpravljala, ali naj dovoli nadaljevanje sodnega postopka v primeru Patria, kjer je sodišče na prvi stopnji odločilo, da Erjavec ni nevestno opravljal svojega dela pri nakupovanju razvpitih osemkolesnikov. Pri Žerjavu pa, ali bi v državnem zboru dovolili nadaljevanje sodnega postopka, ki ga je pred leti sprožil Ivan Zidar, ker je Žerjav še kot prometni minister, ko se je zrušil del ometa šentviškega predora, SCT kritiziral, da je malomarno opravil delo.

Zakaj gre v postopku proti Virantu?

Postopek pred višjim sodiščem v Ljubljani, ki zahteva dovoljenje parlamenta, ali sme nadaljevati postopek v primeru Viranta, je sprožil Gregor Virant sam, ki se je pritožil na sodbo okrajnega sodišča, ki mu je pogojno prisodilo en mesec zapora, ker bi naj razžalil nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa z izjavo za Odmeve RTV Slovenija, da je Kos sporna oseba, ki je bila vpletena v številne spletke proti Janši v preteklosti. Ko smo danes preverjali, je Drago Kos povedal, da se sam na omenjeno sodbo ni pritožil. Virant se na imuniteto ne bo skliceval, parlament pa, ker tako določa ustava, mora odločati, ali dovoli, da se Virant brani pred višjim sodiščem.

Znova tudi o Truklovi

Še pred zaprosili, naj poslanci odločajo, ali dovolijo sodne postope proti Žerjavu, Erjavcu in Virantu, je parlament prejel podobno zaprosilo okrajnega sodišča v Kopru, ali bo dovolil kazenski postopek proti sodnici Orjani Trunkl.

Möderndorfer bo na dnevni red odločanje o sodnici uvrstil, ko bo prejel mnenje sodnega sveta. O imuniteti sodnice bodo poslanci odločali znova, ker smo dobili nov parlament.

Pred letom, ko so odločali prvič, se je pri Trunklovi, ki je javnosti znana, ker je vodila sojenje proti nekdanjemu poslancu SNS Srečku Prijatelju, zelo zapletlo, ker so iz mandatno volilne komisije zahtevali dodatna pojasnila sodnega sveta, zakaj predlaga imuniteto in potem zboru predlagali, naj Trunklovi v postopku zaradi suma kaznivega dejanja obrekovanja, kar ji je očital Ermano Chasen, imunitete ne prizna. Večina v državnem zboru postopka proti sodnici pred dobrim letom tudi ni prepovedala.