Bo Roman Jakič dober obrambni minister?

Ostre polemike, kdo je bil pred osamosvojitvijo za koga, se bodo v sredo najverjetneje ponovile.

Objavljeno
18. marec 2013 20.14
Posodobljeno
18. marec 2013 20.32
ROMAN JAKIČ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana  »To je čista laž,« je kandidat za obrambnega ministra Roman Jakič pred odborom za obrambo odgovoril na očitek, da je pred osamosvojitvijo nasprotoval proračunu, ki je omogočal nastanek slovenske vojske. V času osamosvajanja je bil še kot študent predstavnik ljubljanske univerze v zboru združenega dela. 

»Vložil sem le dopolnilo, ki bi denar za konjerejo prenesel na izobraževanje študentov. To se mi je zdelo prav. Za menoj je na govornico prišel Aksentijević, ki je povedal, da se z menoj strinja. Janez Janša je potegnil kar enačaj med menoj in Aksentijevićem in to mantro ponavlja že 22 let,« je Jakič pojasnjeval poslancem.

»Odkrito ste nasprotovali slovenski vojski, ko je šlo zares, zdaj pa kandidirate za ministra, ki jo bo vodil,« je nasprotno vztrajal Robert Hrovat (SDS)  in po magnetogramih povzel, da je svoje dopolnilo takrat Jakič pospremil s pojasnilom, da Slovenija ne potrebuje svoje vojske, Milan Aksentijević pa je po tem dejal, da sicer ni član LDS, a je istih misli.

O podpisu pod mirovniško deklaracijo, kar mu iz SDS tudi očitajo, je Jakič povedal, da je podoben poziv pred tem podpisal tudi Janez Janša, hkrati z Jakičem pa številni politiki, ki so prispevali k osamosvojitvi, denimo Milan Kučan in Janez Drnovšek.

Za Jakiča je bila sramota v času osamosvajanja brezsramno prekupčevanje z orožjem, ki sta ga razkrila Blaž Zgaga in Matej Šurc in ne nasprotovanje vojni. Zaradi česar mu je Franc Breznik (SDS) kasneje očital, da je grobo napadel tiste, ki so ustvarjali slovenski obrambni sistem, čeprav jim noben sodni postopek ni dokazal nepravilnosti.

Različni pogledi o ravnanju v času osamosvajanja so bili razlog, da je SDS v odboru za obrambo napovedala, da bodo vsi glasovali proti Jakiču, ki bi po njihovi oceni, kot je povzela Sonja Ramšak, lahko bil minister brez listnice za Slovence po svetu, nikakor pa ne obrambni minister.

V odboru je Jakiča podprlo osem poslancev, proti jih je bilo pet. Ponovitev razprav o Jakičevem ravnanju v času osamosvajanja je pričakovati tudi v sredo, ko bo parlament najverjetneje že odločal o potrditvi celotne ministrske ekipe.

Jakič je v odboru za obrambo napovedal, da bo njegovo vodilo na ministrstvu, če bo izvoljen, evolucija in ne revolucija in pripravo bele knjige, ki bo uvod v predlog novega zakona o obrambi. »O tem bi moral odločati parlament in ne vlada,« je kandidat  dejal o sodelovanju naših vojakov v vojnah, denimo v Afganistanu ali Maliju.

Tem misijam je kot poslanec nasprotoval. Po opozorilih, da po zakonu o napotitvi vojske na tuje odloča vlada in ne parlament, je Jakič vztrajal, da bo v prihodnje odločal tudi parlament.

Napovedal je, da bo spet uvedel nočna dežurstva v regionalnih centrih, kjer so nekoč odgovarjali na klice na številko 112. Eden prvih obiskov, ki jih načrtuje, bo v občinah ob vadbišču Poček, ki bi ga po njegovi oceni lahko tržili tudi mednarodno.